Hopp til innhold

De frivillige på Tøyen har pakket sammen

I flere uker har nesten 400 frivillige jobbet på spreng for å hjelpe flyktningene som har kommet til Oslo, men nå er det slutt. Både de frivillige og Politiets utlendingsenhet tror forholdene for flyktningene blir bedre på det nye mottakssenteret i Råde i Østfold.

Frivillige i gruppen Refugees welcome to Oslo rydder ut av lageret på Tøyen. En tiendeklasse fra Ryenberget skole hjelper til med å bære pappesker.

På Tøyen i Oslo har engasjementet for å hjelpe flyktningene fra Syria vært enormt stort. I et lager like ved Politiets utlendigsenhet står kasser fulle av alt fra klær til tannbørster.

Petter Normann Dille

Frivillig i Refugees welcome to Oslo, Petter Normann Dille er en av mange frivillige som har jobbet for å dekke behovene til de mange flyktningene som har kommet til Tøyen i Oslo.

Foto: Fredrik Buer / NRK

– Det er opp under 400 frivillige som har vært innom her. Noen har vært her i en time eller to. Andre har vært her daglig i over en måned. Det har blitt et sted hvor folk har kunnet omsette engasjementet og omsorgen sin i handling, sier frivillig i Refugees welcome to Oslo, Petter Normann Dille.

Flyttes til Råde

Men nå skal flyktningene som kommer inn til landet, registreres på et nytt mottakssenter i Råde i Østfold, og derfor pakker de frivillige på Tøyen sammen.

– Vi jobber med å få distribuert dette til andre som jobber med flyktninger. Når flyktningene nå skal registreres i Råde, blir forholdene forhåpentligvis bedre der, og det behovet vi har dekket i fem uker trenger ikke lenger og dekkes, sier Dille.

Sverre Monsen

Avdelingsleder i Politiets Utlendingsenhet, Sverre Monsen mener at Råde vil gi flyktningene en mer verdig mottakelse.

Foto: Gøril Furu / NRK

Bare i september kom det 4.900 asylsøkere til Tøyen for å registrere seg. Kapasiteten har til tider vært så sprengt at det har vært vanskelig å finne overnatting til alle. I det nye mottakssenteret er det plass til rundt 1000 flyktninger samtidig.

– Vi mener at flyktningene får en mer verdig mottakelse i Råde enn det de gjør på Tøyen i Oslo. Det er større og bedre tilrettelagt for så mange mennesker som kommer til Norge akkurat nå, sier avdelingsleder i Politiets utlendingsenhet (PU), Sverre Monsen.

Strategisk plassert

Politiets utlendingsenhet sier til NRK at senteret i Råde er strategisk plassert.

– Veldig mange flyktninger kommer gjennom Sverige og det er derfor vi valgt denne plasseringen i Østfold. Det blir mye enklere for alle parter, sier Monsen.

Dersom flyktningene fortsetter å komme til Oslo, skal PU sørge for transport til Råde.

– Som regel er flyktningene godt informerte om hvor de skal før de kommer. Vi skal legge til rette for at det finnes god informasjon om at det er Råde som er det nye stedet å møte opp på.

Mottakssenteret i Råde

NYTT MOTTAKSSENTER: Det tidligere Smart Club-bygget i Råde er nå gjort om til nytt ankomstsenter for flyktningene.

Foto: Gøril Furu / NRK