Hopp til innhold

Christiania Glasmagasin legges ned

Christiania Glasmagasin legger ned sin forretning på Stortorvet i Oslo etter 152 år på plassen.

Glasmagasinet

GLASMAGASINET: Etter å ha vært på Stortorvet i 152 år, flytter Christiania Glasmagasin ut av lokalene sine her i Oslo sentrum.

Foto: Kjetill Ree / Creative commons

Stian Petterson

Administrerende direktør ved Christiania Glasmagasin, Stian Petterson

Foto: Hanna Seferowicz / NRK
Gunnar Larssen

Administrerende direktør i Oslo Handelstands Forening

Foto: Oslo handelsstands forening / OHF

Dette er vanskelige og dyre lokaler. Stortorvet har de siste årene vært en stor og tung enhet for oss å drive, sier administrerende direktør Stian Petterson ved Christiania Glasmagasin til NRK.

Siden 1862 har utsalget vært å finne på Stortorvet. Her sto Glasmagasinets nye forretningsgård Stortorvet 10 ferdig i 1899.

– Vi vet at mange har sterke følelser til Christiania Glasmagasin, og det er med tungt hjerte vi har tatt denne avgjørelsen.

Satser lokalt

Kjeden sier at de fortsatt ønsker en stor tilstedeværelse i Oslo, men vil legge større vekt på butikker der kunder bor og ikke i så stor grad i sentrum.

– Vi har sett at markedet har endret seg mye. Det har blitt flere aktører og aktørene sprer seg mer geografisk. Kundene handler mer og mer lokalt, sier Petterson til NRK.

Selskapet sier at de ansatte ved avdelingen på Stortorvet i Oslo vil bli med videre når de åpner nye butikker.

– Alle de 60 ansatte blir ivaretatt i nye butikker. Vi opprettholder driften på Stortorvet frem til vi finner seks til åtte nye lokasjoner i Oslo.

Christiania Glasmagasin har leiekontrakt på Stortorvet ut 2014, mens Glasmagasinet forsetter sin virksomhet.

Kommer alltid noen nye

Administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening (OHF) Gunnar Larssen, synes det er synd når noen må gi seg. På grunn av at byen og kjøpesenterstrukturen har endret seg, mener Larssen at det ikke er en mystisk årsak til at Christiania Glasmagasin legges ned.

– Det er en del av byen som er i bra utvikling etter å ha slitt i noen år, da bomben sprang i regjeringskvartalet. Det er synd at noen blir borte, men det kommer ny og spennende handel, sier Larssen.

Christiania Glassmagasin 1901

Slik så Christiania Glasmagasin ut i 1901.

Foto: Albert Steen / Hedmarksmuseet
En epoke er forbi, Christiania Glassmagasin legger ned sin avdeling på Stortorget i Oslo

GLASMAGASINET FØR I TIDEN: Her handler folk på Glasmagasinet og Backe i Grensen, på 70-tallet. Klippet er fra Dagsrevyen.