Bytter ut iPad med bokpakke

HOKKSUND/DRAMMEN (NRK): Mens stadig flere elever får nettbrett på skolen fortsetter Øvre Eiker med å gi bort bøker.

Bøker til barna

Bokbamsen møter barne i Øvre Eiker allerede da de er fire måneder gamle. Mandag fikk elevene i førsteklasse tre bøker hver.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

I 15 år har Norges eneste bokbamse hatt suksess med å stimulere leselyst hos barn helt fra de er små. Første gang barn i Øvre Eiker møter bokbamsen er ved fire måneders alder.

– Etter det er det barnehagen, hjemmebesøk i toårsalderen, SFO og skolen. Alle steder følger bokbamsen med, forteller bokbamsens menneskelige alias, Ranveig Nymoen.

Førsteklassingene på Hokksund Barneskole fikk mandag et gledelig gjensyn med bokbamsen, da den sammen med ordføreren i Øvre Eiker hadde med seg bokpakker til alle barn på første trinn.

– Bokbamsen har som mål å øke barns leselyst som er veldig viktig for utvikling av språk, sier Nymoen.

Ann Sire Fjerdingstad

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad deler ut bøker til førsteklassinger i kommunen.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

15 år med bokbamse

Bare på den lille tiden bokbamsen har eksistert har utviklingen rundt barn gått fort. Nå har boka veldig mange å konkurrere med som blant annet iPad, pc eller mobilspill.

– Derfor er bok så unikt og absolutt ikke utbrukt. Når foreldre eller andre voksne leser for barn så er man i en liten boble fra hverdagen og 100 prosent til stede. Boklesing er også det som gjør at språkutviklingen går rett i taket, forteller Nymoen.

Bedre karakterer

Ordføreren i kommunen gir bokbamsen noe av æren for at skoleresultatene i kommunen peker oppover.

– Det å introdusere barn for bøker kan en ikke starte for tidlig med. De siste årene har karaktersnittet på skolene gått oppover og det har nok bokbamsen og de flinke lærerne i Øvre Eiker æren for, sier ordfører Ann Sire Fjerdingstad.