Bydelsopprør mot Listhaug

De røde bydelsutvalgene mener eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp) har sviktet de eldre.

Sylvi Listhaug (Frp)
Foto: Frp

10 av 15 bydelsutvalg gjorde opprør mot byrådets eldrepolitikk utenfor Rådhuset i dag.

Utvalgslederne fra Arbeiderpartiet og SV mener byrådets politikk har ført til færre sykehjemsplasser og dårligere kvalitet på eldreomsorgen.

Bystyrepolitiker Rina Mariann Hansen fra Arbeiderpartiet mener byrådet svikter byens eldre.

Rina Mariann Hansen (Ap)

Rina Mariann Hansen

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

–Det er veldig alvorlig når ti byrådsledere kommer til rådhuset for å protestere mot eldrepolitikken i byen. Fremskrittspartiet har lovet at eldreomsorg aldri mer skulle bli tema i valgkamp om de fikk styre eldreomsorgen i Oslo. Det har blitt færre sykehjemsplasser og det har blitt vanskeligere å få hjelp. Nå må vi få bygd ut kapasiteten slik at de som trenger hjelp i Oslo får det, sier Hansen.

LES OGSÅ: Færre sykehjemsplasser

- Økonomien tillater ikke flere plasser

Bydelsutvalgslederne fra de 10 bydeler som er styrt av Arbeiderpartiet eller SV, bydelene Bjerke, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen, Stovner, Søndre Nordstrand og Østensjø, føler seg sviktet av Høyre- og Frp-byrådet.

Knut Røli fra Arbeiderpartiet i bydel Alna sier han har måttet kutte 14 sykehjemsplasser i år.

– Vi ser at vi må bruke færre sykehjemsplasser fordi økonomien ikke tillater å kjøpe flere plasser. Da vet vi at det er mange som burde hatt sykehjemsplass som ikke får det i bydelen. Det synes vi er kritikkverdig, sier han.

I tillegg til flere hundre færre sykehjemsplasser i Oslo mener bydelspolitikerne de at det har blitt vanskeligere å få plass etter at Høyre og Frp tok over makten i Oslo i 2003. Røli i bydel Alna ser bare én løsning på problemet: mer penger.

HVA SYNES DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bydelsopprør mot Listhaug

Byrådslederne fra ti røde bydeler protesterte utenfor rådhuset i dag.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Bydelene må prioritere annerledes

Det er byrådet gjennom bystyret som bevilger penger til bydelene gjennom kommunebudsjettet. Av disse midlene skal bydelene kjøpe sykehjemsplasser.

Byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug mener bydelene selv må ta ansvar for den vanskelige situasjonen i eldreomsorgen.

– De har valgt å bruke mer penger på hjemmetjenester og mindre på sykehjemsplasser. Det er de selv som må prioritere annerledes, sier hun.

– De sier de får for lite penger.

- De har fått 500 millioner mer siden 2006, og vi jobber for at de skal få enda mer for å styrke eldreomsorgen ytterligere, sier Listhaug.

SV-politiker Andreas Behring synes det er feigt å skylde på bydelene.

– Mange av bydelene er nesten konkurs fordi de bruker mer penger enn de egentlig har, blant annet på eldreomsorg. Å legge skylden over på bydelen er feigt, sier han.