Hopp til innhold

Blir ikke fullere om sommeren

Vi elsker sommerpilsen, men det er ikke om sommeren vi drikker mest.

Utepils

SOL OG ØL: Vi liker å ta en ekstra øl om sommeren, men det betyr ikke nødvendigvis at vi blir fullere enn ellers i året.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

De siste dagens tropevarme på Østlandet har økt lysten på utepils og musserende vin. Buskerud er ett av stedene i landet hvor de fleste noteringene lå over 30 varmegrader i helgen.

– I flere land hvor det har vært tradisjon å drikke mye til lunsj og på dagtid går man bort ifra dette, men jeg vet at mange nordmenn forbinder ferie og fritid med det å kunne drikke tidlig på dagen. Vi er nok litt utrendy på europeisk nivå når det gjelder alkoholinntak, sier Jørgen Bramness, professor i rusmiddelforskning ved Seraf, Senter for rus- og avhengighetsforskning ved UiO.

Men, fokuset på alkoholbruk som ofte kommer i mediene tidlig på sommeren, reflekterer ikke bruken av rusmidler i befolkningen ifølge forskeren. Selv om vi er glade i utepilsen er det ikke slik at vi drikker mer om sommeren.

Mer om vinteren

– Det er noe mer rusmiddelbruk fram mot vinteren og slutten av året. Julebordsesongen er en naturlig forklaringsvariabel, sier Bramness.

Ifølge tallene gjelder dette også andre rusmidler enn alkohol. Tallene for alkoholbruk er uklare, men ifølge forskeren henger alkoholbruk sammen med annen rusmiddelbruk.

Statistikken viser heller ikke at det er mer alkoholrelatert vold om sommeren. De fleste voldshendelsene skjer hovedsakelig i helgene gjennom hele året.

– Vi ser at det er en sammenheng mellom hvor mye alkohol som drikkes i et område og hvor mye alkoholrelatert vold det er i samme område, men ser vi på voldsstatistikken fra politidirektoratet er det ingen klare årstidsvariasjoner når det gjelder den type hendelser, sier Bramness.

– Så antakelsen man kanskje har om at sommeren kommer med sydenfyll og mer voldsbruk stemmer ikke?

– Drar man ned i byen eller til legevakta en lørdagskveld på vinteren vil man se at det ikke mangler på voldsbruk.

Mer avslappet stemning

– Folk har bedre tid, er avslappet og koser seg. Folk sitter lenge utover kvelden selv om de skal på jobb dagen etterpå, sier Kjetil Aurstad, restaurantsjef ved Pigen Café og bar, et av de populære utestedene i Drammen sentrum.

Ifølge Aurstad blir ikke folk fullere enn ellers i året.

– Jeg vil nesten si tvert imot. Alkoholsalget øker fordi det er flere som går ut, men det er mer laidback stemning. Det er bedre for de ansatte å jobbe om sommeren. Nordmenn senker skuldrene mer.

Heller ikke for politiet skiller sommerhelgene seg fra andre helger i året. Den foreløpig første tilbakelagte tropehelgen i landet har ikke, ifølge Øyvind Aas, stasjonssjef ved Drammen politistasjon, vært verre enn ellers.

– Det skjer noe hver helg. Vi har hatt helger som er verre enn dette, sier han.