Hopp til innhold

Blir fristed for forfulgte tegnere

Drøbak blir verdens første i sitt slag når de blir fristed for avistegnere som er forfulgt i sitt hjemland.

Avistegner

Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK

Formannskapet i Frogn støtter forslaget fra Avistegnernes hus om å gi opphold for en avistegner som er offer for forfølgelse i hjemlandet.

- Det innebærer at vi gir et fristed i to år for en forfulgt avistegner. Vedkommende blir kvoteflyktning og får hus og arbeidsplass ute på Oscarsborg. Det finnes dessverre altfor mange forfulgte avistegnere. De er som mange skribenter forfulgt for sin virksomhet, forteller Helge Simonsen, styreleder ved avistegnernes hus i Drøbak.

Ute på Oscarsborg skal de fortsette å tegne.

- Her skal tegneren få bo trygt og godt. Vi vil også bidra til at det integreres og produseres helt trygt. Det er så vidt vi kjenner til ingen andre byer i verden som har den statusen for forfulgte tegnere, og det er vi ekstra stolte for, sier ordføreren i Frogn, Thore Vestby.

SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

Mulig på plass til høsten

- Vi i kretsen rundt avistegner-huset har påtatt oss å forsøke å skape et lokalt og nasjonalt nettverk slik at de både sosialt og yrkesmessig kan ha det så bra som mulig borte fra hjemlandet, sier Simonsen.

Thore Vestby, ordfører i Frogn

Thore Vestby

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Kommunen står som ansvarlig søker og er ansvarlig for tegneren på samme måte som de er ansvarlige for andre flyktninger.

- Formannskapet i Frogn har vedtatt at dette skal skje. Når kan den første forfulgte avistegneren komme til Drøbak?

- Først må vi over ett hinder til, vi trenger et formelt vedtak i kommunestyret, selv om jeg ikke tror det blir vanskelig. Så begynner utvelgelsesprosessen, som i realiteten allerede har begynt. Jeg tipper at den første vil være på plass i løpet av høsten, sier Simonsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drøbak

I Drøbaks gater skal de forfulgte tegnerne føle seg trygge.

Foto: Bård Asle Nordbø / Scanpix

Spleiselag

Flere går sammen i spleiselag for å finansiere ordningen.

- Finansieringen skjer i hovedsak gjennom de vanlige flyktningeordningene. I tillegg gir Utenriksdepartementet et stipend på 100 000 kroner. Frogn kommune går også inn og tar inntil 50 000 kroner av utgiftene, sier Simonsen.

Etter at tegnerne har vært her i to år er det uvisst hva som skjer.

- Det er det store problemet med ordningen i mine øyne. Forhåpentligvis vil vedkommende ha klart å skaffe seg jobb slik at han eller hun blir godt integrert i det norske samfunnet, sier Simonsen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.

Følg NRK Østlandssendingen på Twitter !