Hopp til innhold

Biskopen til skogs

Linnekleppens Venner trommer sammen til ny fest og andakt når vakttårnet i de dype skoger skal feires.

Brannvakttårn Linnekleppen, Østfold

FEST I SKOGEN. Tårnet er 14 meter høyt og står øverst på en 325 meter høy fjelltopp. Linnekleppens Venner har som mål å få folk til å oppleve hvor fint det er i området der brannvakttårnet står.

Foto: Skogselskapet i Østfold

Linnekleppens Venner har som mål å få folk til å oppleve hvor fint det er i området ved Linnekleppen, der brannvakttårnet troner 325 meter over havet.

– I år er det sjette gang vi samler folk til fest i skogen, og hovedattraksjonen er selveste biskop Atle Sommerfeldt, som skal holde friluftsandakt, sier venneforeningens Dag Friberg.

Se langtidsvarselet for Linnekleppen: Yr.no

Les også:

Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt

IKKE FØRSTE GANG. Biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt, har holdt andakt i Østfolds skoger også tidligere. Søndag 1. juni er han på Linnekleppen.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Trekkspill og Tarzan

På Linnekleppen ligger Nord-Europas eneste betjente brannvakttårn, og fra tårnet har man utsikt over store skogområder sørøst i Norge, samt deler av Sverige.

Dag Friberg, Skogselskapet i Østfold

LOVER PENT VÆR. Dag Friberg i venneforeningen har kikket på langtidsvarselet, og slår fast at Linnekleppens dag blir en fest med pent vær.

Foto: Skogselskapet i Østfold

Tårnet ble etablert i 1908, og er bemannet i juni, juli og august. På klare dager kan man se helt til Gaustatoppen i Telemark fra Linnekleppen.

Det er hit Linnekleppens Venner håper folk tar turen kommende søndag, og det loves pent vær, mat og musikk.

– Det blir konsert med Svingen Torader. Vi har modernisert Tarzanløypa som passer for de minste, og i går ringte Skogselskapet og meddelte at de vil lage en naturstikonkurranse på basis av naturstiplakatene langs stien opp til tårnet fra veien, sier Friberg til NRK.

Selv er han en svært habil kokk ifølge øvrige medlemmer i foreningen, og han har både stekt pannekake på bål og tryllet frem ulike matretter ved tårnet under tidligere venneforeningssamlinger. I år nøyer han seg pølser.

– Det blir selvfølgelig vafler, pølser og brus. Det har pleid å være mange fremmøtte. Det er kort og godt helsebringende med en tur til Kleppen i fint forsommervær, selvfølgelig uten altfor mange pølser innabords på veien ned etter festen, sier Friberg.

Les også:

Nå skal vi møte mannen med årets mest ensomme sommerjobb. I kamp med over 100 søkere fra hele Europa fikk han oppdraget med å speide etter brann fra det 14 meter høye tårnet på Linnekleppen. I går var han med på sin aller første brannøvelse.

Ny vaktmann

Linnekleppen skogbrannvakttårn står på grensen mellom Rakkestad og Marker kommuner i Østfold, ikke mange kilometer fra svenskegrensen.

Tårnet er 14 meter høyt og står øverst på en 325 meter høy fjelltopp. Det er dype skoger i alle retninger, og det er disse skogene brannvokteren har ansvar for å følge med på.

De som har fått smaken på å være brannvokter slipper ikke taket i jobben så lett. Per Evensen – som var tårnvakt til og med i fjor, hadde jobben i 12 år.

Og brannvokter var det mange som ønsket å bli, da Skogselskapet utlyste stillingen tidligere i år. 102 søkere fra 14 land ville til Kleppen.

Kristoffer Høidal fra Mysen fikk jobben som ny brannvakt på Linnekleppen, og han er selvfølgelig på plass under Linnekleppens dag søndag den 1. juni.

– Kristoffer Høydal er en blid og hyggelig kar. Han er dessuten en ivrig facebookbruker – med profil "Linnekleppen skogbrannvakt", så det er fullt mulig å følge tett på det som skjer under sommeren rundt og i tårnet, sier Friberg.

Rundtur på tårnet med tidligere brannvakt Per Evensen - se bildene