NRK Meny
Normal

– Velkommen til kontoret på toppen av Østfold

I går var Kristoffer Høidal med på sin aller første brannøvelse som ny brannvakt på Linnekleppen.

Nå skal vi møte mannen med årets mest ensomme sommerjobb. I kamp med over 100 søkere fra hele Europa fikk han oppdraget med å speide etter brann fra det 14 meter høye tårnet på Linnekleppen. I går var han med på sin aller første brannøvelse.

Kristoffer Høidal fra Mysen slo 101 andre søkere fra hele Europa i kampen om det som kanskje er årets mest ensomme sommerjobb.

– Her jobber jeg, på toppen av verden. Eller i hvert fall toppen av Østfold. Dette er bra, smiler han

Mysenmannen er nummer 13 i rekken av brannvakter i det tradisjonsrike tårnet som står øverst på en 325 meter høy fjelltopp.

Torsdag var han med på sin aller første brannøvelse i den nye jobben.

– Nå skal jeg melde fra til brannvesenet om at røyk er observert i den og den posisjonen. Men først må jeg inn og se på kartet hvor det kan være. Det blir jo spennende, for det er det første gang jeg gjør.

God trening

Kristoffer Høidal

Kristoffer Høidal har ansvaret for å oppdage skogbranner i Østfold fra kontoret i toppen av det 14 meter høye tårnet på Linnekleppen.

Foto: Petter Larsson/NRK

Etter et par minutter med kartlesing gir han beskjed til brannmannskapet på bakken om at røyken i horisonten trolig kommer fra Rustad-Øgard.

«Det er mottatt. Det er godt å høre at du har retningen og tålig avstand», er beskjeden fra brannmannskapet.

– Vi gjør vårt beste her, vet du. Jeg synes dette har vært en fin øvelse og god trening for min del, og jeg håper på flere tilsvarende fremover, svarer Høidal over sambandet.

Er dette det nærmeste du kommer skryt?

– I brannvesenet skal de gjøre det ordentlig, ler han.

Bringer 2014 til tårnet

Høidal viderefører en tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1908. Noen av brannvaktene før ham rakk å bli lokale legender.

Johan Olsen

«Johan på Kleppen» Johan Olsen var brannvakt på Linnekleppen i 35 år.

Foto: NRK

Som «Johan på Kleppen» og den forrige brannvakta gjennom 12 år, Per Evensen.

27-åringen forteller at han kommer til å videreføre de gamle tradisjonene i branntårnet. Men han ønsker samtidig å sette sitt eget preg på jobben, og har derfor valgt å ta med seg litt av 2014 til det gamle tårnet.

– Jeg har startet en Facebookgruppe som heter «Linnekleppen skogbrannvakt». På et par uker har siden fått 1200 følgere, sier han.

Den lengstsittende vakta på Linnekleppen satt i 35 år. Kristoffer tar foreløpig ett år av gangen.

– Det er den første sommeren nå. Jeg håper at den blir en suksess, også har jeg ikke noen planer om å gå noe annet sted, smiler han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klemte hånda under vask

    En person er sendt til sykehuset på Kalnes etter at han fikk hånda i klem da han drev med vasking. Det opplyser Follo-politiet.