Hopp til innhold

Billigere fjernvarme opp i bystyret

Fremskrittspartiet vil ha billigere fjernvarme i Oslo, men byrådet sier nei til å skille prisen på fjernvarme fra søppelforbrenning, fra strømprisen.

Forslaget skal opp i bystyret i dag forbindelse med årsregnskapet til Fortum Oslo Varme, som gikk med rekordoverskudd i fjor på grunn av høye fjernvarmepriser. Selskapet har nå skiftet navn til Hafslund Oslo Celsio.

Frp vil at Oslo kommune bruker sin eiermakt i selskapet til å gjennomføre endringene.

– Vi ønsker at fjernvarmeprisen skal slutte å slavisk følge den ekstraordinært høye strømprisen. Det er ulogisk og urettferdig overfor de som har investert dyrt i fjernvarmeanlegg for å gjøre som myndighetene sier og ikke være så avhengig av elektrisk oppvarming, sier Frps Lars Petter Solås (bildet).

Energiloven sier at fjernvarme aldri skal være dyrere enn elektrisk strøm, men har ingen nedre begrensing. Det vanlige er å legge fjernvarmeprisen rett under strømprisen, i Oslo 2 til 5 prosent. Også fjernvarmekunder får strømstøtte.

Oslo eier 60 prosent av Hafslund Oslo Celsio. Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) vil ikke pålegge dem å senke prisen.

– Uroen i energimarkedet krever en helhetlig nasjonal politikk og ikke enkeltstående tiltak for Oslo. Det vil i så fall gjøre at enkelte selskaper driver etter like vilkår mens andre ikke kan det, sier hun.

Hun sier også at aksjonæravtalen med de to mindre eierne forhindrer kommunen i å senke prisen uten videre.

NVE ser for tiden på energiloven og om det er andre måter å regulere fjernvarmeprisen på enn i dag.

Klemetsrud energigjenvinningsanlegg
Foto: Berit Roald / NTB scanpix