Bhatti dømt til forvaring

Arfan Bhatti er dømt til åtte års forvaring med en minstetid på tre år og fire måneder.

John Christian Elden og Arfan Bhatti

Bhatti og forsvarer Elden i lagmannsretten.

Foto: NRK

- Han er skuffet over at lagmannsretten opprettholdt forvaringsdommen, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Aktor Kristian Nicolaisen la fredag ned påstand om åtte års forvaring med en minstetid på fire år. Påstanden er identisk med straffeutmålingen i Oslo tingrett i fjor, noe aktoratet mente var i mildeste laget.

- Vi mener han faller inn under en kategori kriminelle som gjennom flere år har utvist såpass grov kriminalitet, og voldskriminalitet - og har ikke stoppet med det. Bunnen i forvaringen er at for noen lovbrytere er ikke fengselsstraffen nok, man bør ha ytterligere kontroll for å beskytte seg, og vi mener at Bhatti faller innunder denne kategorien, sier aktor Kristian Nicolaisen til NRK.

- Kan bli løslatt over sommeren

Bhatti kjempet innbitt mot forvaring da Borgarting lagmannsrett startet behandlingen av straffeutmålingen fredag morgen. Juryen fant ham skyldig i drapsforsøk, en forbrytelse som normalt ikke ville kvalifisert til forvaringsstraff.

Forsvarer John Christian Elden har blandede følelser, han tror Bhatti vil være ute om kort tid.

- En forvaringsdom betyr at han ikke helt vet når han blir løslatt. Samtidig vet vi at han kan bli løslatt - allerede over sommeren. Det viktige lagmannsretten nettopp gjorde var å redusere den såkalte minstetiden som gjør at han kan løslates tidligere enn det tingretten la til grunn, sier han til NRK.

Video nsps_upload_2009_2_20_20_16_5_87.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: - Han kan bli løslatt over sommeren.

Kjent skyldig i drapsforsøk

Han ble funnet skyldig i ett drapsforsøk, og frikjent for et annet.

LES: Bhatti frifunnet for drapsforsøk

Bhatti nektet straffskyld for begge drapsforsøkene da ankesaken mot ham startet mandag. Han vedgikk imidlertid å ha skutt mot boligen til en av toppene i pyramideselskapet T5PC natt til 1. august 2006, men har forklart at han trodde huset sto tomt da skuddene falt.

Det er dette drapsforsøket han nå er kjent skyldig i.

Dømt for medvirkning til skyting mot synagogen

Bare deler av dommen fra tingretten ble anket videre til lagmannsretten.

LES: Terroranke uten terror

Statsadvokaten godtok tingrettens frifinnelse av Bhatti når det gjelder terrorvirksomhet og Bhatti godtok å bli dømt for medvirkning til skyting mot synagogen. Disse punktene er dermed allerede rettskraftige. Selv om Bhatti har godkjent dommen for medvirkning til grovt skadeverk mot synagogen, har han ikke erkjent skyld for dette.

- Vi mente at det ikke var grunnlag for forvaring, noe også psykiaterne ga uttrykk for når de sa at det ikke var noe behov for behandling. Hans behov fremover er utdanning, kontakt med familien og nettverk, sier Elden.