Hopp til innhold

– Her skulle det vært fullt av folk

Ingen går fra hytte til hytte denne påsken. De betjente turisthyttene i fjellet er stengt. Anne Grethe og ektemannen på Mårbu turisthytte går en annerledes påske i møte.

Anne Grethe Myrann vasker gulvet på Mårbu turisthytte på Hardangervidda

Det er tomt på soverommene på Mårbu turisthytte. Anne Grethe Myrann benytter anledningen til å ta en grundig vask.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg tenkte at dette går ikke. Jeg skjønte det ganske fort. Det er felles toalettanlegg, utedo og du kan risikere å smitte veldig mange på kort tid.

Anne Grete Myrann står over vaskebøtta og vasker den lange gangen der det skulle ligget gjester på alle to-, fire- og seksmannsrom.

Da den tredje smittebølgen kom, skjønte hun at det de hadde jobbet for gjennom hele vinteren ikke ble noe av.

– Her skulle det vært fullt liv nå, vi skulle fått de første gjestene. Det er tomt. Det er trist at det er slik. Jeg måtte gråte litt da det ble bestemt at det ikke ble noe av.

Hun legger en Kvikk lunsj på ei oppredd seng for å vise hvordan det skulle ha vært, med en velkomsthilsen på uvdølsk «Velkommen te kann på Mårbu»

Vertskap for første gang

Mårbu turisthytte (1130 m.o.h) ligger øst på Hardangervidda rett ved Mårfjorden, med utsikt til Gaustatoppen. Hit kommer mellom 600–800 solbrune overnattingsgjester gjennom påsken. De følger de kvistede løypene og går fra hytte til hytte mellom Solheimstulen, Lågaros, Imingfjell, Kalhovd og Rauhelleren. Noen kommer fra Haukeli og Finse og går helt til Rjukan.

Anne Grethe Myrann og Stein Rudi

Anne Grethe Myrann og Stein Rudi fra Rødberg er nytt vertskap på Mårbu turisthytte.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Det var her på Mårbu at ekteparet fra Rødberg, Anne Grethe og Stein, skulle være vertskap for første gang. En drøm som brått ble virkelighet da de fikk tilbudet om å overta i vinter.

– Vi setter så utrolig pris på at vi får lov til dette, sier Stein. Mitt motto er at det er bedre å angre på ting man har gjort, enn ting man ikke har gjort.

Fram til nå har de brukt tida på å pusse opp spisesal og oppholdsrom i tidsriktige naturfarger for å gjøre det fint til årets påskegjester skulle komme, men det setter smittefaren en stopper for. Foreløpig har de ikke hatt en eneste gjest.

Anne Grethe Myrann og Stein Rudi viser fram det nyoppussede oppholdsrommet på Mårbu turisthytte

De har brukt vinteren på å male hytta, og bytte ut og pusse ned møblene.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Stengt for andre året på rad

– Det er trist at vertskapene på de betjente hyttene våre ikke kan ta imot gjester i påsken, sier Dag Terje Solvang, generalsekretær i DNT.

Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang

DNT's generalsekretær, er glad for at fjellturister har noen muligheter de ikke hadde i fjor.

Foto: Marius Dalseg Sætre

– Av de betjente hyttene holder vi nå kun Haukeliseter fjellstue på Hardangervidda åpen i påsken.

I fjor var absolutt alle hyttene i hele landet stengt, men i år er turistforeningen letta over å kunne gi folk et tilbud ved de selvbetjente og ubetjente hyttene.

Håper på en fin sommer

– Ja ja, da trenger vi ikke mer varme på vannledningen, så da skrur jeg av hovedkrana også. Stein stenger vannet og setter seg utenfor hytta sammen med Anne Grethe.

– Her skulle det vært masse folk bortover løypene og det skulle vært full fart på kjøkkenet, men sånn ble det ikke.

Dagen er av de nydeligste. Sola skinner og den snødekte vidda ligger der.

– Nå må vi faktisk se fremover. Det skal bli perfekt til sommeren. Vi er optimister. Vi håper det skal løsne til da.

Anne Grethe Myrann og Stein Rudi

– Det skulle kommet folk rundt hjørnet, og vi skulle hatt det travelt. Men her sitter vi aleine, sier ekteparet som skulle ha sin debut som vertskap denne påsken.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK