Liten tro på eget lag

Mjøndalen har 20 prosent sannsynlighet for å rykke opp til Eliteserien, det beregner Norsk Regnesentral for NRK. Så stor tro har ikke trener Vegard Hansen.

Mjøndalen jubler

Mjøndalen jublet etter seier over Fredrikstad forrige søndag. Sjansene er gode for at de også slår Bærum førstkommende lørdag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Førstkommende lørdag møtes Mjøndalen og Bærum på Mjøndalen stadion. Vinneren av kampen skal spille to kvalifiseringskamper mot Brann, som avgjør hvem som får spille i Tippeligaen 2015.

Norsk Regnesentral beregner at det er Mjøndalen som har størst sjanse i kampen mot Bærum. Bruntrøyene skal ha en 57 prosent sannsynlighet for å slå bæringene.

Hvis beregningene stemmer, møter Mjøndalen Brann på bergenslagets stadion søndag 23. november, samme dag som cupfinalen mellom Odd og Molde spilles på Ullevaal.

Da regner Norsk Regnesentral at Mjøndalen har 20 prosent sjanse for opprykk.

Brann skal ha 64 prosent sjanse for å beholde sin eliteserieplass, mens et opprykk for Bærum regnes som 16 prosent sannsynlig.

Hansen har mindre tro

Mjøndalens trener Vegard Hansen er ikke like optimistisk i sine beregninger for opprykk til Eliteserien.

Vegard Hansen

Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg tipper vi har 12 prosent sjanse for å rykke opp, sier han.

Hansen er først og fremst opptatt av lørdagens kamp mot Bærum.

– Vi tar én ting av gangen, det er helt nødvendig. Omgivelsene snakker mye om Brann nå, men vi er nødt til å fokusere på kampen på lørdag.

Til gjengjeld er Hansen mer optimistisk enn Norsk Regnesentral foran Bærums-kampen. Da tipper han vinnersannsynligheten ligger et sted mellom 60 og 65 prosent.

Spilt kampen ti millioner ganger

Anders Løland.

Anders Løland, sjefsforsker ved Norsk Regnesentral.

Foto: Norsk Regnesentral

Det er sjefsforsker ved Norsk Regnesentral, Anders Løland, som har gjort beregningene på oppdrag fra NRK. For å regne ut lagenes sjanser er kampene spilt ti millioner ganger på en datamaskin.

I beregningene er det tatt hensyn til ulike faktorer. For lørdagens kamp er det tatt utgangspunkt i at Mjøndalen er et litt bedre lag enn Bærum og at de har fordel av hjemmebane.

I de to kvalifiseringskampene forklarer Løland at man godt kan argumentere for at Brann og lørdagsvinneren er omtrent like gode: Brann har slitt, mens vinneren har kjempet i toppen av 1. divisjon.

I beregningen støtter likevel forskeren seg på historikken, som viser at Eliteserielaget har vunnet 9 av de 14 siste kvalifiseringskampene.

Slått ut Brann før

Blir det Mjøndalen som møter Brann, er det forståelig om bergenslaget er nervøse. I 1985 var det nemlig Mjøndalen som sendte Brann ut av eliteserien.

I tillegg var det Mjøndalen som slo Brann ut av cupen i i fjor. Da hadde ikke bergenserne tapt hjemme på sju kamper.

Saken fortsetter under bildet.

Brann - Mjøndalen

Slik så det ut da Mjøndalen slo Brann ut av cupen i fjor.

Foto: Christine Kongsvik

Mjøndalen har spilt i 1. divisjon siden 2009. I årets sesong har de vunnet 14 av 30 kamper, spilt 9 kamper uavgjort og tapt 7. Fotballeksperter som Arne Scheie har latt seg imponere av lagets prestasjoner.

Trener Hansen sier klubben er klare for å ta imot Bærum til helgen.

– Det er en utrolig ramme rundt kampen på lørdag. Vi er veldig spente.