Ber muslimer fjerne sløret

SV-politiker og muslim Akhtar Chaudhry ber muslimske kvinner som besøker hans kontor, om å fjerne ansiktsdekkende slør.

Muslimsk kvinne i burka, muslim
Foto: PHIL NOBLE / REUTERS

Han får støtte av Aps Saera Khan og tidligere leder i Islamsk Råd, Lena Larsen.

Lena Larsen mener at framtidig islamsk rettstenkning i Norge vil komme fram til at det å dekke ansiktet med slør ikke er akseptabelt.

Bør muslimske kvinner få bruke ansiktsslør?

- Ansiktsslør hindrer integrering

Larsen jobber med en doktoravhandling om islamsk rettstenkning i møtet med dagliglivets utfordringer. Hun sier til Dagsavisen at et tildekket ansikt skaper negative fordommer hos nordmenn fordi det bryter med norsk allmennmoral.

Den norsk-pakistanske SV-politikeren Akhtar Chaudhry sier at han håper å få se muslimske kvinner i Norge som dommere, i politiet eller som statsråder.

- Jeg kan vanskelig se for meg det med heldekkende slør, sier han.

Ap-politiker Saera Khan har foreldre fra Bangladesh. Hun mener at ansiktsslør vanskeliggjør integreringen, og mener at heldekkende slør bør droppes av respekt for norske verdier.

Forskjell på hijab og ansiktsslør

Også av respekt for norske verdier bør kvinner droppe sløret, mener Khan.

– De som ikke bruker ansiktsslør, kan få inntrykk av at kvinner med slør ikke vil snakke med dem, ikke vil ha noe med dem å gjøre og avskyr dem. Men slik er det ikke, sier hun til Dagsavisen.

Som de andre mener Høyre-politiker Afshan Rafiq at man må skille mellom hodeplagget hijab, som kvinner må få bruke, og ansiktssløret nikab.

Hun påpeker at islam ikke krever bruk av ansiktsdekkende slør. Prinsipielt mener hun likevel kvinner må kunne velge selv hva de gjør privat i eget hjem.

Få bruker ansiktsslør

På hjemmesiden sin har Chaudhry skrevet et innlegg om bruk av ansiktsslør, noe som har skapt stor debatt via e-post.

"En kan sikkert si at antall kvinner som bruker slør er svært lite. Det er imidlertid prinsippet som er det interessante. La det være helt klart at jeg er beinhard tihenger av individets rett til å kle seg akkurat en selv vil."

"Vi må imidlertid tillate oss å drøfte hvor offentlighetens rett til å fastsette fellesnormer for det offentlige rom går," skriver Chadhry.