Hopp til innhold

– Båtsommeren i år gikk føyken

Ole Bjørnstad var en av flere uheldige båteiere som fikk båten ødelagt av brann i Høysand tirsdag morgen.

Ole Bjørnstad

Ole Bjørnstad var tirsdag på plass i marinaen i Høysand for å se hvordan det hadde gått med båten hans.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Flere båter ble totalskadd i brannen på marinaen i Høysand i Sarpsborg tirsdag morgen. Bekymrede båteiere besøkte i formiddag båtplassen for å sjekke sine båter.

En av dem var Ole Bjørnstad, som har hatt båt på marinaen i over 20 år. Han fryktet det verste da han fikk en telefon like etter klokka seks tirsdag morgen.

– Det er veldig trist å våkne en morgen og høre at det brenner hos båtforeningen du er medlem av. Båten min har ligget på land i noen år nå, men nå i år tenkte jeg at jeg skulle ta den i bruk. Jeg gjorde en del med den i fjor så den var klar til sommeren. Men det gikk jo føyken. Sommeren i år blir nok på land, smiler han tappert.

Brann i båter i Høysand

Høye flammer og kraftig, sort røyk var godt synlig mens brannen sto på som verst.

Foto: Erlend Førsund

Hindret spredning

Men selv om Bjørnstads båt ble kraftig skadd i brannen, så reddet den trolig sommeren for flere andre båteiere.

Aluminiumsbåten hindret nemlig videre spredning til flere andre båter på plassen.

– Det er veldig utsatt når det begynner å brenne på et sted som dette, siden båtene ligger tett inntil hverandre. Vi var heldige, siden en stålbåt stoppet spredning den ene veien, sier innsatsleder Kjell Ivar Gustavsen i brannvesenet til NRK.

Ekstra fokus på brannvern

Brann i båter i Høysand

Politiet skal etterforske brannen for å se om de klarer å finne årsaken.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Det var stor røykutvikling og høye flammer da brannen stod på som verst i morges. Anders Kanten, som driver Sarpsborg Marina, roser jobben nødetatene gjorde.

– Jeg ble vekket med beskjeden om at det brant på opplagsplassen. Men da jeg kom hit var politi og brannvesen allerede på plass og hadde full kontroll. De har gjort en kjempejobb, forteller han.

Politiet skal nå etterforske brannen for å prøve å finne brannårsaken. På marinaen har man uansett lært av nattens brann.

– Vi må sette litt ekstra fokus på brannvern fremover. Jeg har allerede vært i kontakt med styret i båtforeningen om dette, sier Kanten.