Hopp til innhold

Avokadoskader skaper legevaktrush

Minst en person i uken kommer inn på Oslo skadelegevakt med kuttskader etter å ha forsøkt å fjerne steinen i frukten avokado.

Gipset hånd etter avokadoskade

Maria Nakken kunne ikke bruke hånden sin på to måneder etter at hun kuttet seg i fingeren da hun skulle fjerne en avokadostein.

Foto: Maria Nakken/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Oslo skadelegevakt opplever en kraftig økning i såkalte avokadoskader. Hvert år får legevakten inn stadig flere som skjærer seg når de skal fjerne steinen i den populære frukten.

Avokado

- Bruk en skje når du skal ta ut steinen av avokadoen er oppfodringen fra legevakten.

Foto: www.frukt.no

Også en av NRKs ansatte har opplevd hvilken utfordring det kan være å fjerne steinen.

– Jeg var på middag hos en venninne. Vi skulle ha taco, og jeg fikk i oppgave å lage guacamolen. Etter å ha delt avokadoen i to, skulle jeg fjerne steinen. Jeg pleier å bruke en skje, men så brukte jeg kniven i stedet og da hogde jeg meg i fingeren, sier Maria Nakken.

– Farlige metoder

I tillegg til å behandle folk med brannskader, frostskader eller bruddskader, har behandling av skader etter fjerning av avokadostein blitt mer vanlig. Det siste året har minst en person i uken troppet opp hos legevakten etter slike uhell.

Knut Melhuus, seksjonsoverlege ved skadelegevakten i Oslo

Knut Melhuus og toppen av en avokado.

Foto: Anette Holth Hansen/NRK

– Vi kaller det avokadoskader, men det er jo steinen som er utgangspunktet, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt.

Han er ikke begeistret for metodene folk bruker når de fjerner steinen.

– Man må jo fjerne steinen før man spiser avokado. Da bruker mange to metoder. Enten hogger man tak i steinen med en kniv og vrir den ut eller så bruker man kniven til å vippe steinen ut. Begge disse metodene er like farlige, sier Melhuus.

Hvordan deler du en avokado? Fortell din historie under artikkelen.

– Bruk skje

Seksjonsoverlegen anbefaler avokadospisere å skjære avokadoen i to og forsiktig vippe steinen ut med en skje, i stedet for en kniv.

– Skulle du være uheldig, er det viktig å stoppe blødningen ved å legge på en kompresjon. Du må holde hånden høyt til det slutter å blø. Så må du kjenne etter om du kan bevege fingrene og om du har normal følelse i hånden. Hvis ikke må du til legevakten.

Men ikke alle ansatte på skadelegevakten har fulgt med i timen. Lege Ragnhild Helene Strand opplevde hvordan det var å komme tilbake til kollegaene med en skade tilsvarende de hun selv har sydd flere ganger.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video a0f1653c-cdcf-4a68-a23f-c55c8d422b9e.jpg

– Akkurat da kniven gikk gjennom hånden så var det veldig vondt, men jeg skammet meg mest.

–Jeg har jo selv behandlet slike skader flere ganger, og vet jo absolutt hvordan man ikke skal dele en avokado, forteller hun.

Nå holder hun seg unna de skarpeste knivene i kjøkkenskuffen hjemme. Hun ble helt fin i hånden, men stoltheten fikk en liten smell.

– De kaller meg bare «avokado-dronningen» på jobben, ler hun.

Hjelpeløs i to måneder

NRKs Maria Nakken ble overrasket over hvor store problemer en avokadoskade kunne gjøre.

– Jeg klarte å kutte av meg begge bøyesenene i fingeren, så jeg måtte først operere de sammen igjen. Deretter måtte jeg gå med gips helt opp til albuen en hel måned, og jeg fikk ikke lov til å bruke hånden. Da gipsen ble fjernet gikk det nok en måned før jeg fikk lov til å bruke hånden. Så jeg må si at det var to måneder hvor jeg følte meg ganske hjelpeløs, forteller Nakken.

Nå har den uheldige avokadospiseren blitt klok av skade.

– Det tok ganske lang tid før jeg spiste avokado etterpå. Nå bruker jeg skje og jeg skal alltid bruke skje. Jeg har skjønt at jeg ikke er den eneste som har vært så dum, men det er veldig lett for steinen er så sleip, avslutter Nakken.

Hør radiosaken

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.