Autist (39) kan bli satt på gata

En 39 år gammel autist er blitt kasteball mellom kommunale tiltak og etater. Nå risikerer hun å bli satt på gata.

En 39 år gammel psykisk utviklingshemmet autist risikerer å bli satt på gata uten et nytt sted å bo før til høsten.

Storbyavdelingen i Oslo kommune legger ned kollektivet, der autisten bor, men bydel Grorud har ikke noen ny bolig til henne før i september.

Hva syns du om saken? Kommenter nederst i artikkelen.

Trenger forutsigbarhet

39-åringens mor, Ellen Moen, har ennå ikke turt å fortelle datteren om flyttingen, av frykt for hvordan hun da vil reagere.

– Da blir hun nok utrolig sint, stanger med hodet og biter seg selv, forteller mamma Ellen.

Den psykisk utviklingshemmete datteren har vært annerledes hele livet.

Diagnosen som autist fikk hun som 4-åring. Da hun ble 14 måtte hun flytte hjemmefra og til profesjonelle hjelpere, fordi foreldrene ikke lenger maktet å ha omsorgen for henne.

– Som 39-åring har hun fortsatt et ekstremt behov for forutsigbare omgivelser, forteller moren.

– Du kan ikke engang flytte på sengen hennes før hun reagerer med et enormt sinne. Hun har for eksempel knust en hel leilighet da noe uforutsigbart dukket opp. Det er trist at hun kan bli stående uten et sted å bo, nå som hun har vært så fin så lenge, sier Ellen Moen til NRK.

Den 39 år gamle kvinnen trenger, som andre autister, mennesker rundt seg som hun kjenner godt. Hun må vite hva som skal skje, hvem av personalet som kommer på jobb, hva hun skal spise, når hun skal besøke foreldre. Og så videre, og så videre, ned til minste detalj.

– Vi blir ikke hørt

I tjue år har hun bodd på et kommunalt bosenter på Abildsø. Det ble vedtatt nedlagt i fjor høst.

Nedleggelsen skulle egentlig skje i disse dager. Nå er den utsatt en måned, men den nye boligen på Grorud vil først være klar 1. september.

– Vårt utgangspunk er at hun ikke skal flyttes på flere ganger. Jeg håper avdelingen klarer å holde henne der hun er nå, helt til vi tar over ansvaret for henne til høsten, sier bydelsdirektør på Grorud, Helge Jagmann.

Det er Storbyavdelingen i Oslo kommune, som har ansvar for den 39 år gamle autisten og boligen på Abildsø som legges ned. Men der vil ingen si noe som helst om hva som skal skje med 39-åringen, fram til ny bolig på Grorud står klar til høsten.

Avdelingssjef Øyvind Brådalen uttaler seg ikke om saken, fordi han av prinsipp ikke kommenterer forhold rundt enkeltpersoner som han har ansvar for.

Dermed må moren fortsatt leve i usikkerhet om hva som skal skje med sin syke datter.

– Vi har mast så mange ganger, men aldri fått svar. Vi blir ikke hørt, avslutter en frustrert mor.