Hopp til innhold

Frykter autister mister skoletilbud

Foreldre og lærere mener kommunen vil fjerne et unikt tilbud til autistiske barn i Fredrikstad.

Frykter autister mister skoletilbud

Guro Hasselgård og mor Veslemøy Hasselgård sammen med lærer Kari Skårberg (t.h.).

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

I 12 år har Hurrød skole bygd opp stor kompetanse på å hjelpe autistiske barn til å fungere bedre.

- Enorm utvikling

Nå har nye søkere fått beskjed om at det ikke lenger er aktuelt å bruke tilbudet. Veslemøy Hasselgård mener datteren hennes har hatt stort utbytte av det.

- Da Guro begynte på skolen her, så kunne hun 30 enstavelsesord. Nå har hun hatt en enorm utvikling, og jeg er overbevist om at hun ikke hadde hatt samme resultater ved å gå på sin vanlig nærskole, sier Veslemøy Hasselgård til NRK.

- Forstår det ikke

Guro Hasselgård er autist, og har gått på Hurrød skole siden første klasse. Skolen har en egen avdeling for autister, men alle går også i en vanlig klasse så mye de klarer.

Nå frykter imidlertid foreldre med autistiske barn at Fredrikstad kommune er i ferd med å bygge ned tilbudet. Neste skoleår kommer det ikke noen nye elever til spesialtilbudet.

Anne Trine Skjulhaug, styremedlem i Autismeforeningen, synes det er merkelig.

- Hvert eneste år har PPT-tjenesten anbefalt elever å benytte tilbudet, men i år har ingen blitt henvist. Fagsjefen i Fredrikstad kommune sier selv at PPT ikke har henvist noen elever dit. Jeg har også blitt ringt opp av fem foreldre som har bedt om å bli henvist til Hurrød, men som har fått beskjed om at tilbudet ikke lenger eksisterer, sier Skjulhaug.

- Ingen har behov

Stein Krogsrud, skolesjef i Fredrikstad kommune, avviser at han har lagt press på pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), for at de ikke lenger skal anbefale tilbudet på Hurrød skole.

- Et slikt tilbud rekrutterer stort sett elever som er tunge autister. Vi hadde kontakt med PPT-tjenesten allerede i høst, men da var det ikke ansett at det var elever i Fredrikstad som kom til å ha bruk for et slikt tilbud, sier Krogsrud.

Ansatte ved den pedagogisk psykologiske tjenesten, vil ikke stille til intervju, men sier til NRK at de har varslet at flere autister trenger et slikt tilbud som Hurrød gir.