Apenes: - Skattelistene misbrukes

Datatilsynet mener at mediene kun bruker skattelistene til grafsing i folks privatøkonomi.

Georg Apenes, direktør Datatilsynet

Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

I natt ble skattelistene offentliggjort for alle. Nytt av året er at de fullstendige listene igjen er tilgjengelige for pressen.

Georg Apenes i Datatilsynet er generelt mot en offentliggjøring av listene, og spesielt kritisk til hvordan media bruker skatteopplysningene.

- Jeg har ikke noe mot at journalister som er ute for å grave, kan gjøre oppslag med enkelte skatteyteres eiendoms- og inntektsforhold. Men det som legges ut nå, det er utelukkende for å tilfredsstille Ola og Kari Nordmanns behov for å kikke, sier Georg Apenes.

Får støtte fra journalistikkekspert

Apenes ser ikke hvordan lister over de rikeste og fattigste kan være en del av samfunnsoppdraget til journalistene. Han sier opplysningene sjeldent blir brukt til å skape en debatt rundt skatt

- Jeg har ennå til gode å se at en avis bruke ligningen som en innfallsport til den type interessante og nødvendige diskusjoner, sier Apenes.

Apenes i Datatilsynet får støtte fra fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk i Fredrikstad.

Bodahl-Johansen understreker at han er glad for at skattelistene i sin helhet er gjort tilgjengelige for pressen, men at han ikke har mye til overs for hvordan opplysningene brukes.

- Det er en vesentlig forskjell på offentlighet og offentliggjøring. Jeg har alltid ment pressen bruker skattelistene på en måte som i liten grad stimulerer til debatt om skattesystemet, sier Bodahl-Johansen.

- Ikke bare grafsing og kikking

Ulf Morten Davidsen

Skattelistene kan brukes til å avdekke korrupsjon og andre interessante opplysninger, mener distriktsredaktør i NRK Østfold, Ulf Morten Davidsen.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Også i NRK blir listene gjort tilgjengelige, og flere NRK-journalister begynte ekstra tidlig på jobb i dag for å jobbe med de ferske skatteopplysningene.

Distriktsredaktør i NRK Østfold, Ulf Morten Davidsen, sier hensikten er nettopp å lage gode journalistikk ut av opplysningene.

- Vi håper at vi i ukene framover kan gjøre journalistikk på dette. Skattelistene kan brukes til å avdekke korrupsjon og andre interessante opplysninger. Det er ikke bare grafsing og kikking, selv om vi skjønner at folk kan se det sånn, sier Davidsen.