Hopp til innhold

Meldinger om dyremishandlinger tredoblet

Tips fra publikum avdekket grusomheter mot 11 hunder, som måtte avlives etter skadene de hadde fått. Aldri før har Mattilsynet fått så mange bekymringsmeldinger som nå.

11 hunder avlivet etter mishandling

MÅTTE DØ: 11 hunder er avlivet etter at de ble funnet etter tips fra publikum. Antall bekymringer til slike saker øker kraftig og det er de mest alvorlige sakene som Mattilsynet ser en negativ utvikling av.

Foto: Mattilsynet

En bekymringsmelding til Mattilsynet avdekket en av de alvorligste dyretragediene så langt i år. Radmagre hunder på en adresse i Østfold, med sår og tydelige tegn til vanskjøtsel gjorde at Mattilsynet måtte handle raskt. Totalt 11 hunder måtte bøte med livet.

Vi ser nesten daglig slike skrekkeksempler av underernærte dyr, dyr som er skutt på eller torturert

Ulf Leirstein

Skrekkfunnene fra november føyer seg inn rekken av dyretragedier som er avdekket den siste tiden. Siden september 2012 har antall bekymringsmeldinger til Mattilsynet tredoblet seg og stadig flere alvorlige forhold avdekkes.

– Mange opplever livskriser som gjør at de verken klarer å ta vare på seg selv eller dyrene sine, sier Kirsti Ullsfoss, distriktssjef i Mattilsynet, til NRK.

– Tilgriset av gjørme

Grusomhetene mot hundene ble oppdaget etter tips fra publikum. Det var VG som først omtalte saken fra november om de 11 hundene som måtte avlives.

Da Mattilsynet observerte hundene, avdekket de at samtlige var tynne og at ribbeina var lett synlige på hele flokken:

«Observasjoner gjort gjennom gitter i bur og innhegninger avdekket at samtlige hunder var tynne. Ribbein var lett å se på alle hunder. På noen av hundene stakk brystkassen og ribbein kraftig frem. De tre unghundene var små for alderen og rasen. Samtlige hunder hadde matt pels som var tilgriset med gjørme», står det i en av de to tilsynsrapportene som VG har fått tilgang til.

Hundene har heller ikke fått mat hver dag og foret var en blanding av hundemat og grisepellets.

11 hunder måtte avlives

UTMAGRET: Hundene som ble funnet i Østfold og som måtte avlives, var utmagret og vanskjøttet.

Foto: Mattilsynet

– Denne saken fra Østfold hører med til de alvorligste sakene, sier Ullsfoss, som sier at slike saker går inn på dem:

– En ting er å se at hunder er oppstallet slik over tid, men her hadde vi ikke mulighet til å gå inn å gjøre noe med det, sier hun.

I april ble det funnet mishandlede griser i Skiptvet hos en av landets største svinebønder, mens en katt ble funnet torturert til døde denne uken.

– Avhengige av publikum

Ullsfoss forteller videre at de merker at de får atskillig flere henvendelser. Spesielt etter at de innførte en bekymringsknapp på Mattilsynets sider i september 2012. Til da hadde de i snitt mottatt 100 bekymringsmeldinger i året, nå er antallet mellom 300 og 400.

Kirsti Ullsfoss

STOR PÅGANG: Kirsti Ullsfoss i Mattilsynet sier de opplever stor pågang fra publikum.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Vi trenger hjelp til å avdekke dyremishandling og greier ikke å holde oversikt over alt som skjer i vårt distrikt. Da er vi avhengig av et våkent publikum, forteller hun.

Bekymringene kan deles inn i tre, forteller distriktslederen.

I noen av bekymringene er det ting som kanskje kan bero i en misforståelse, i de litt mer alvorlige sakene kommer Mattilsynet inn og bistår og sørger for at avvik rettes opp og så er det de alvorlige saken. Og de øker.

– Jeg tror grunnen kan være en del av samfunnsutviklingen vår. Mange har krevende liv og en hverdag med rus og psykiatri og opplever livskriser som gjør at de verken klarer å ta vare på seg selv eller dyrene sine. Da utvikler det seg fort til de alvorligste sakene. En annen grunn er jo at det med bekymringsknappen er at det er lettere å melde fra, sier hun.

Hun sier det er bekymringssakene som setter dagsorden.

– De krever at vi må omprioritere våre ressurser og sånn må det være. Bekymringene henger høyt og er en viktig del av hverdagen vår, forteller hun.

– Nesten daglige skrekkeksempler

Debatten rundt dyrepoliti er en het potet, og Fremskrittspartiet har på et samlet landsmøte sagt at de vil ha et dyrepoliti her i landet.

Ullsfoss mener Mattilsynet er rustet til å ta de grepene som trengs.

– Jeg synes det er fint at det er engasjement rundt dette med dyrepoliti, og vi har allerede et godt samarbeid med politiet. For å håndtere slike saker trengs det både veterinær- og jusskompetanse, og det har Mattilsynet i dag. Vi har mulighet til å gjøre de grepene som skal til, men det er alltid et spørsmål om ressurser. Vi trenger alltid mer ressurser, sier hun.

Ulf Leirstein

DYREPOLITI NÅ: Ulf Leirstein i Justiskomiteen på Stortinget mener det presser seg frem et behov for dyrepoliti her i landet.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Justispolitiker Ulf Leirstein mener det er viktigere enn noen gang å få på plass et dyrepoliti.

Han sier til NRK at hundesaken både er forferdelig og grusom.

– Vi ser nesten daglig slike skrekkeksempler av underernærte dyr, dyr som er skutt på eller torturert. Det har blitt et stor samfunnsproblem og det er på tide å få på plass et dyrepoliti.

Etter at Frp besluttet på landsmøtet å gå inn for et dyrepoliti, ligger nå saken til vurdering hos Regjeringen. Leirstein vil presse på for å få gjennomslag.

– Alle slike saker i media underbygger jo dyrepoliti-saken, og får helt sikkert våre folk i regjering til å innse at det trengs handling. Dette er en av mine store kampsaker og jeg tar den opp titt og ofte. Vi har ikke flertall i Stortinget for dette, men håper at dette er en sak vi får gjennomslag for i regjeringen. Først og fremst er det andre politikere enn Frp som må overtales.

Bekymret for grisehold

GRUSOMT SYN: Slik så grisene ut som ble funnet på en av landets største svinegårder.

Foto: Mattilsynet