Anmelder Oslo vei

Miljøorganisasjoner anmelder Oslo Vei for miljøkriminalitet og økonomisk kriminalitet.

Huken pukkverk

Miljøorganisasjonene mener de kan dokumentere flere grove brudd på reguleringsplanen ved Huken pukkverk.

Til sammen seks miljøorganisasjoner er med på anmeldelsen. Organisasjonene mener at firmaet har tatt ut mye mer stein enn de har rett til i Huken pukk- og asfaltverk ved Grorud.

Håper på etterforskning

Frode Hansen, styremedlem i Lillomarkas Venner, er en av dem som har anmeldt Oslo Vei AS.

– Vi håper selvfølgelig at politiet og Økokrim tar dette alvorlig og går inn og etterforsker. På kort sikt håper vi at Huken pukk- og asfaltverk blir stengt, sier Hansen.

Stor trafikk av lastebiler med stein og asfalt fra pukkverket er en del av belastningen for nærmiljøet. I tillegg skaper driften store sår i terrenget.

Lokale miljøorganisasjoner mener de kan dokumenter flere grove brudd på reguleringsplanen som setter grenser for uttak av steinmasser.

Les også: Vil ikke gi opp utvidelsesplaner

– Har tjent millioner ulovlig

I anmeldelsen hevder de blant annet at det er ulovlig tatt ut stein til en verdi av 600 millioner kroner.

– Det er ikke dermed sagt at Oslo vei har tjent så mye, men de må ha beriket seg på dette, sier Hansen.

Oslo vei ønsker ikke å uttale seg om anmeldelsen ennå.

– Vi har ikke mottatt dokumentasjonen, og har derfor ikke fått satt oss inn i saken. Det gjør det vanskelig å kunne kommentere ytterligere, sier informasjonssjef, Maren Malthe-Sørensen.

– Markaloven må veie tungt

Oslo vei er et heleid kommunalt aksjeselskap som ønsker å utvide driften av pukkverket. De som går til anmeldelse håper at saken kan være med på å hindre en utvidelse.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV)

Erik Solheim

Foto: Tore Meek / Scanpix

– En utvidelse vil bety at forbrytelse lønner seg og at markaloven ikke er noe verdt, sier Hansen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener loven som setter grenser for inngrep i Oslo-marka må veie tungt ved et spørsmål om utvidelse av driften.

– Anmeldelsen er en politisak som jeg ikke vil kommentere. Hvis kommunen ønsker å gå videre med en utvidelse av pukkverket må de komme til departementet med saken. Vi vil da vurdere det i forhold til markaloven og vil i dialog med kommunen se på om det er mulig å tilpasse slik at det er mulig å drive videre uten at det ødelegger for det som er hensikten med markaloven, sier Solheim.

Les også: Vern skaper problemer

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus