Hopp til innhold

– Trist at andre foreldre ikke vet

Moren til autistiske Josh (8) mener Bydel Bjerke gir ham dårlig omsorg.

Josh med mamma Calista Rasanayagam

Josh med mamma Calista Rasanayagam. Hun mener sønnen blir utsatt for omsorgssvikt av Bydel Bjerke i Oslo.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Calista Rasanayagam har i flere tilfeller oppdaget at de ansatte ikke har skiftet bleie på ham på lenge, at han er skitten, ikke blir klippet negler på – i sum det hun betegner som omsorgssvikt.

Hun mener også at han har blitt alvorlig feilmedisinert, to ganger bare i mars måned.

– Hvis de gjør dette mot sønnen min, selvfølgelig gjør de slikt mot andre barn også. Det er veldig trist at andre foreldre går uvitende, sier Calista Rasanayagam.

Omsorgen for Josh er krevende, derfor har Bydel Bjerke lovt ham det som kalles barnebolig. Inntil de finner plass til ham, har bydelen latt ham få være 100 % på avlastningstilbudet Norsk Samson.

– Hva det verste med Samson er? De lyver. De lyver rett i ansiktet mitt , snur det hele tilbake til meg, sier moren til Josh.

Samson har ikke fått anmerkninger

Tidligere ansatte på den private institusjonen vil ikke stå frem med navn, men bekrefter at de ble oppfordret av ledelsen til å prøve å unngå å fortelle om negative hendelser. På spørsmål fra NRK om de ansatte oppfordres til å lyve, svarer avdelingsleder hos Norsk Samson, Janita Maroli:

– Absolutt ikke. Men vi har en policy på at vi fokuserer på de hyggelige episodene som skjer hos oss. Autister har mye negativ adferd, som både foreldre og vi er klar over. Akkurat den type repeterende adferd er ikke noe de fleste foreldre ønsker å høre om gang på gang.

Tidligere ansatte betegner Norsk Samson sin bolig i Nittedal som uorganisert, med hyppig skifte av personale, feilaktige rapporter som ikke sjekkes, og flere ansatte som ikke snakker tilstrekkelig norsk. De mener at det relativt ofte går utover barna.

Avdelingslederen ved Samson svarer at institusjonen driver forsvarlig. De har hatt flere tilsyn, også uanmeldte, og ikke fått noen anmerkninger.

Norsk Samson har avlastingsboliger i Nittedal, på Ammerud og på Nordstrand. Her kan du lese hva institusjonen selv skriver om boligene sine.

Mor er fornøyd med skole og SFO

På hverdagene er Josh på spesialskole og SFO på dagtid, og der er moren svært fornøyd med tilbudet, i motsetning til boligen der sønnen tilbringer kvelder, netter og helger.

Hun har henvendt seg til bydel Bjerke for hjelp.

– Jeg har sluttet å ta kontakt, jeg er helt oppgitt.

Bydelen mener Samson er god nok

Bydel Bjerke vil ikke intervjues om saken, men sier til NRK at de etter sine kontroller, oppfatter tjenesten de kjøper av Norsk Samson som tilfredsstillende.

Hør morens kritikk av institusjonen

Calista Rasanayagam med Josh

Calista Rasanayagam sier at hun har gitt opp å få hjelp fra bydelen.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK