Amerikanske bilklassikere skal frem i lyset

En bilklubb utenfor Oslo har en unik samling på over 350 amerikanske biler. Samlingen vekker oppsikt langt utenfor landets grenser, og nå skal klubben få et helt nytt utstillingsvindu.

Svein Granaas setter seg inn og starter hans amerikanske bil av merke Desoto.

BEGEISTRES AV LYDEN: Låten og størrelsen er noe av det beste med en ekte amerikaner, sier Svein Granaas. I videoen kan du få høre hvordan bilen hans låter.

– Jeg føler at vi har redda mye kultur. Vi sitter med en samling som vi er alene om og som vi er stolte av, sier Jack Tveter.

Han var med å starte klubben Eight Amcars Club (EAC) for 38 år siden. I dag holder klubben til i Sørum utenfor Oslo, men lokalene er små og klubben får bare stilt ut en liten del av samlingen på over 350 biler.

– Vi synes det er leit at vi får vist fram så lite av bilparken. Vi har så mye spennende, sier Tveter.

Nå jobber klubben for fullt med å få på plass et helt nytt bilhistorisk senter.

Jack Tveter

STOLT OVER SAMLINGEN: Jack Tveter var med på å starte klubben. I bakgrunnen ser du landets eneste Studebaker Land Cruiser, 1951-modell.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Samling i verdensklasse

Klubben har som mål å bevare og restaurere flest mulig av de åtte amerikanske merkene DeSoto, Kaiser/Frazer, Studebaker, Henry J, Hudson, Nash, Packard og Willys. Dette er modeller som tapte kampen mot Ford og General Motors i tiden fra 1946 til 1966.

– Vi har vært ganske alene om å ta vare på disse "taperne". Vi begynte før det ble mulig å hente hobby-biler fra utlandet, og veldig mange av bilene våre har derfor en norsk historie, sier Tveter.

Samlingen vekker også internasjonal oppsikt, som i sommer da klubben fikk besøk av det amerikanske bilmagasinet Hemmings. De ble mektig imponert over hva de så.

– Vi har ikke noe liknende i USA, mange av disse merkene har vi bare hørt om, men her ser vi jo alle samla, sa dem.

Packard, 1948-modell.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Nytt utstillingsvindu

Nylig kjøpte et av klubbens medlemmer en låve der mange av bilene skal lagres midlertidig, men planene om et bilhistorisk senter er godt i gang.

Sørum kommune har allerede bidratt med 1,5 millioner kroner i prosjekteringsmidler, og nå er også byggetillatelsen på plass.

– Vi må jobbe videre med sponsorer og avtaler. Så hvor vi ender er vi usikre på, men jeg tror med sikkerhet at vi kan si at det blir et bilhistorisk senter i Sørum, sier Tveter.

Hvis alt går etter planen, skal byggingen starte i 2017.

Bilhistorisk senter i Sørum

SKISSE: Tegninger til bygg og parkanlegg er laget av Arkitektfirmaet C.F. Møller og landskapsarkitektene Dronninga Landskap.

Foto: C.F. Møller