Oslo kommune betaler ballettskoleplass for dansetalent

Ballett-talentet Amelie Skutle (12) fra Bærum får likevel begynne på ballettskolen hun har drømt om. Oslo kommune tar regningen etter at Bærum kommune ikke ville betale.

Dansetalentet Amelie Lune Lalanne Skutle

DRØMMER OM Å BLI PROFF: Amelie Skutle har danset ved Den Norske Opera og Ballett siden hun var seks år. Drømmen er å bli profesjonell ballettdanser.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Det betyr alt for meg! Jeg har veldig lyst til å bli profesjonell ballettdanser når jeg blir stor, og nå får jeg sjansen til å utvikle meg, sier dansetalentet Amelie Skutle overlykkelig.

Amelie har danset med Den Norske Opera og Ballett i seks år, og dansen er veldig viktig for den unge jenta og familien hennes. Så viktig at de vurderte å flytte til Oslo for å få henne inn på danselinjen ved Ruseløkka ungdomsskole da de først fikk vite at hun måtte gå på en vanlig ungdomsskole i Bærum.

For Bærum ville ikke betale for de ekstra utgiftene plassen ville gi, selv om de har dekket musikk- og ballettskole for en rekke elever tidligere. Jentas foreldre har to ganger anket avgjørelsen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Nå tar Oslo kommune regningen, og oppfyller dermed Amelies store drøm.

– Det var veldig rart og egentlig litt flaut fordi jeg bor i en annen kommune, og de vil ikke la meg fullføre det jeg har lyst til. Men nå jeg gleder meg skikkelig mye. Det er litt ubeskrivelig hvor glad jeg er, sier Amelie.

Vil satse på talenter

Anniken Hauglie

TAR REGNINGEN: - Siden vi hadde en ledig plass, synes vi det er naturlig å gi Amelie plassen, sier utdanningsbyråd Anniken Hauglie i Oslo kommune

Foto: Oslo Høyre

Utdanningsbyråd Anniken Hauglie (H) forteller at Amelie er hjertelig velkommen til å begynne på skolen.

– Oslo kommune er opptatt av å satse på talenter. Siden vi hadde en ledig plass og hun har klart opptaksprøvene, synes vi det er naturlig å gi henne plassen, sier Hauglie til NRK.

Å sende Amelie på ballettlinja i Oslo koster omtrent 160 000 kroner i året, mot 75 000 kroner for en ordinær skoleplass i Bærum.

Hauglie mener Bærum kommunes beslutning ikke bør være til hinder for at Amelie skal få utvikle talentet sitt. Samtidig påpeker hun at kommunene ikke må forvente at Oslo tar regningen neste gang en slik situasjon måtte oppstå.

– Ingen kommune kan regne med at vi tar regningen for dem framover. Men vi vil ikke stenge dørene for særskilte talenter når vi har plass til dem, sier hun - og påpeker at den ledige plassen gjorde at dette ikke medfører noen ekstra kostnad for Oslo kommune.

– Må forholde seg til vedtakene

Tidligere har Bærum kommune betalt for såkalte gjesteelevsgarantier for elever, altså elever som vil gå på skole utenfor egen kommune.

Men tidligere i år har politikerne vedtatt en ny standard som innebærer at de heretter sier nei til de som ikke har særskilte behov som kommunen selv ikke kan dekke.

Anne Lene Hojem, som leder Sektorutvalg for barn og unge i Bærum kommune, synes det er flott at Oslo likevel velger å gi Amelie plassen, men sier at Bærum må forholde seg til de vedtakene som gjelder.

Knut Breder

VIKTIG MED TALENTER: Ballettskolesjef Knut Breder ved Den Norske Opera og Ballet.

Foto: Dang Trinh / NRK


– I Bærum kommune er det viktig at alle elever behandles likt. Det er ikke Bærum kommune som har overlatt noen regning til Oslo; Oslo har selv funnet det riktig å ta henne opp, sier Hojem til NRK.

Viktig med sterke elever

Ballettlinjen ved Ruseløkka skole drives av operaen og er en nasjonal ballettlinje som høster talenter fra hele landet. De har også søkere fra andre skandinaviske land.

Ballettskolesjef ved Den Norske Opera og Ballet, Knut Breder, forteller at sterke elever som Amelie er svært viktige for både skolen og elevene.

– Det er viktig å få med de aller sterkeste fordi de er med på å løfte og utvikle både hele gruppen og hver enkelt danser videre, sier Breder.

– Hvor spesiell er Amelie?

– Hun er en av ganske få med et slikt talent og som har klart å utvikle så gode kvalifikasjoner allerede når hun er så ung. Hun er spesiell.