Hopp til innhold

Akuttilbudet i Kongsberg legges ned

Akuttberedskapen ved kongsberg sykehus blir lagt ned. Det bestemte styret i Vestre Viken onsdag.

Styremøte Vestre Viken

Styremøte i Vestre Viken.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Avgjørelsen som styret i Vestre Viken Helseforetak har gjort gjør at 900 pasienter, som hvert år behandles akutt ved sykehuset på Kongsberg, nå må fraktes videre til Drammen.

Fire av styrets medlemmer stemte imot administrasjonens forslag.

Styrerepresentant Laila Irene Johansen foreslo å opprettholde avdelingen.
Ansatt-representant Harald Bergan foreslo å opprettholde akutten inntil Drammen sykehus er ferdig utbygget.

Det er akuttkirurgisk beredskapen som nå forsvinner. Styret i Vestre Viken sa under dagens møte at Drammen har kapasitet til å behandle de ekstra pasientene som nå kommer.

– 900 pasienter årlig er en utfordring, men det skal vi få til med noen justeringer. Det er to operasjoner i uken, sier Per Meinich, viseadministrerende direktør i Vestre Viken helseforetak.

– Vi vil bygge opp dagkirurgien, og forslaget om å fjerne en ambulanse er tatt bort, sier Meinich.

- En dødsdom

Liv Engebretsen

Liv Engebretsen

Foto: Privat

– Det som styret har gjort er å gi et ukjent antall mennesker en dødsdom, sier sykepleier Liv Engebretsen.

Hun forteller at leder i legerådet i Kongsberg, Petter Berg, har sagt at det er flere andre pasienter som heller ikke kan behandles ved Kongsberg når akutten forsvinner.

– Berg sier at en heller ikke kan ha intensivpasienter, og også dårlige medisinske pasienter må il Drammen. Hvis styret i Vestre Viken kommer med flere kutt i budsjettet, kan det hende at det blir mellom to og tre tusen pasienter som banker på døra i Drammen. Der er det fullt, sier Engebretsen.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, har kjempet mot et redusert tilbud ved Kongsberg. Han er rystet over styret.

– Dette er veldig sterkt. Den høringsrunden som var er ikke nevnt i styrets behandling. Samtlige fylkespartiers mening er ikke nevnt, heller ikke stortingsrepresentantenes mening, som er eierne av sykehusene, er nevnt. Diskusjonen om sykehusene vil gå videre, og jeg vil ta saken videre til Stortinget, sier Lundteigen.

Før sommeren

vestre viken styremøte

Styret i Vestre Viken onsdag formiddag.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Nils Fredrik Wisløff, administrerende direktør i Vestre Viken helseforetak, forteller at gjennomføringen av vedtaket vil skje i løpet av våren.

- Det må selvsagt en drøfting til for å finne ut nøyaktig ting skal gjennomføres. Det er ut fra kvalitetshensyn dette gjennomføres.

Anne Kari Hertel har jobbet i 19 år som sykepleier, og med akuttilfeller.

- Jeg er ikke glad for den avgjørelsen, men jeg håper at det er rom til å ta folk i mot i Drammen. Samtidig håper jeg de har nok ambulanser til å frakte folk trygt frem, sier Hertel.

Sykepleieren sier det er lov å vurdere alle muligheter, men er opptatt av at tilbudet ikke skal bli dårligere.

- Alle skal ha lik behandling, og vi er her for å redde liv. Hvis vi ser at flyttingen ikke fungerer, så håper jeg det er lov å snu.

Kongsberg sykehus

Kongsberg sykehus mister akuttberedskapen i 2012. Pasientene må fraktes til Drammen.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX