Hopp til innhold

Aker sykehus legges ned

Det bestemte styret i Oslo Universitetssykehus i dag. De lover ingen videre helsedrift på Aker.

Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus har nå sagt sitt om sykehuset i Groruddalen.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

I midten av oktober i fjor konkluderte en prosjektgruppe nedsatt av Oslo Universitetssykehus med at Aker bør legges ned. Siden er det mange som har kjempet for å beholde sykehuset .

I dag møtes styret i Oslo Universitetssykehus og har bestemt at Aker blir lagt ned.

Les også: Skjebnedag for Aker sykehus

– Kommunen må på banen

I nedleggingsvedtaket heter det at Oslo kommune må på banen dersom det skal bli en eller annen form for helsevirksomhet på området i fremtiden.

Legevakta har vært foreslått flyttet fra Storgata og til Aker, men det spørsmålet er det Oslo selv som avgjør. Flertallet i Oslo bystyre kom med flere forslag til hvilke tjenester som kan legges til Aker da de behandlet saken tidligere i år.

– Hvis Oslo kommune ønsker å utnytte området på Aker, ønsker vi dialog om det og hvordan det skal løses på en fornuftig måte, sier styreleder i Oslo Universitetssykehus, Steinar Marthinsen.

Si din mening under artikkelen!

Tung nyhet for de ansatte

Video nsps_upload_2010_2_17_18_40_28_2023.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se tv-saken.

Selges gradvis

Dermed er det klart at planene om et statlig storbysykehus i Oslo går videre. Aker legges ned og virksomheten spres.

Sykehusbygningene på Aker vil også gradvis bli solgt. Når det skjer og hvor mye, avgjøres først senere, og i samråd med Helse Sør-Øst.

Men det er som er veldig klart, det er at Oslo universitetssykehus sårt trenger penger fra salg av Aker til å ruste opp de gamle bygningene på Ullevål. For det er der storbysykehuset skal ligge.

Les også: Intet håp for Aker | Fortsatt helse på Aker | Aker legges ned som lokalsykehus

Dialog

I Østlandssendingen i dag morges hørte vi at Oslos helsepolitikere var skuffet over planene for nedleggelse på Aker.

Nestleder i byrådet, Sylvi Listhaug, har også bedt universitetssykehuset utsette nedleggelsesvedtaket. Men Marthinsen forstår ikke skuffelsen:

– Vi mener at det styret har samlet seg om, at vi vil gå i dialog med Oslo kommune om hvordan vi skal utnytte området på Aker framover, er i tråd med det jeg foreslo for Oslo kommune tidligere, sier Marthinsen.

Les også: Fortsatt helse på Aker

– Skammelig

Flere sykehusansatte fra Aker satt på tilhørerbenken under styremøtet i Oslo universitetssykehus. De vil i tiden som kommer møte en storstilt omstilling og flytteplaner. Tillitsvalgt Are Saastad mener det er beboerne i Groruddalen som er de største taperne og kaller nedleggingsvedtaket en skam.

Jeg synes det er skammelig. Dette betyr at de legger til rette for både å legge ned Aker og også etter hvert å selge hele tomta. Det er pasientene og østkanten som taper. Dette må til helseministeren. Det står i Soria Moria 2 at nedlegging av lokalsykehus ikke skal skje. Ministeren må snu dette vedtaket, sier Saastad.

Bydelene Grorud og Stovner ble overført fra Aker til Ahus allerede i 2004. I løpet av året er det meningen at Follo-kommunene og Alna skal følge etter.

Hva mener du? Si din mening under artikkelen!

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.