Hopp til innhold

Blåste rødt før avgang, i dag møter de i retten

Mandag formiddag starter saken mot de to flygerne og de to flyvertinnene i airBaltic som ble tatt med promille på Oslo lufthavn.

Air Baltic-fly (redigert)

SUSPENDERT: Besetningen på airBaltic-flyet har innrømmet at de drakk alkohol kvelden før avgangen. De ble raskt suspendert fra stillingene sine i airBaltic.

Foto: Air Baltic

– Denne saken er alvorlig, og det vil reflekteres i straffepåstanden som politiet vil foreslå for tingretten. Fire av fem besetningsmedlemmer har vært beruset i forbindelse med en flyvning og vært ansvarlige for 100 passasjerer, sier Camilla Ek Sørensen, politiadvokat i Romerike politidistrikt.

Kapteinen, styrmannen og to flyvertinner ble lørdag 8. august stoppet i en promillekontroll inne på flyet. Besetningen i flyet, som tilhører det latviske selskapet airBaltic, skulle fly norske charterturister til Kreta, men havnet i stedet i varetekt.

Siktelsen er utvidet

De ble siktet for å ha vært påvirket for alkohol i tjeneste, men like før helgen ble siktelsen utvidet til også å gjelde brudd på avholdsplikten.

Kapteinen er også siktet for at besetningen ikke var skikket til å arbeide på flyet.

Alle fire har tilstått at de drakk alkohol kvelden før. Jørund Lægland er forsvarer for de siktede, og møtte de siktede senest søndag ettermiddag, men vil ikke gi noen kommentar før etter rettsmøtet.

Håper på tilståelsessak

Sørensen håper de i dag vil få saken pådømt som en tilståelsessak.

– Hvorvidt vilkårene for en tilståelsessak er oppfylt, vil være avhengig av hva som kommer fram under rettsmøtet. Blir de ikke det, har politiet bedt om varetektsfengsling frem til hovedforhandlingen starter i midten av september, sier politiadvokaten.

Vanligvis ville saken blitt behandlet ved Øvre Romerike tingrett siden den straffbare handlingen fant sted på Gardermoen. Men siden det ikke var kapasitet i Eidsvoll, blir saken behandlet på Lillestrøm der de fire sitter varetektsfengslet.