Vekterstreiken kan føre til permitteringer

Opptrappingen i vekterstreiken fører ikke bare til lange køer i sikkerhetskontrollen. Nå kan ansatte i SAS og Norwegian risikere å bli permittert.

Lange køer på Gardermoen

Vekterstreiken bidrar til lange køer i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn, Gardermoen.

Foto: www.osl.no

Onsdag ettermiddag strekker køene på Gardermoen seg gjennom hele avgangshallen og de reisende må belage seg på minimum 45 minutters ventetid.

Men streiken fører ikke bare til kø og lange ventetider på flyplassene, nå kan streiken også få konsekvenser for de ansatte i flyselskapene.

– Vi må tenke på økonomi

Med en kraftig nedgang i antall passajerer har flyselskapene sett seg nødt til å innføre tiltak. Kommunikasjonsansvarlig i SAS, Tormod Sandstø, sier et av tiltakene kan bli permittering av bakkeansatte.

Tormod Sandstø

Kommunikasjonsansvarlig i SAS, Tormod Sandstø.

Foto: Pressefoto

– Vi er nødt til å tenke økonomi og dermed har vi sendt ut et generelt permitteringsvarsel, men vi har foreløpig ikke fastlagt hvem det vil ramme eller når.

Ved å permittere bakkemannskap tror ikke Sandstø passasjerer eller flytrafikken vil bli berørt. Han understreker også at SAS så langt i streiken har klart å opprettholde sitt trafikkprogram.

– Det er vi fornøyde med, men nå som streiken vedvarer ser vi en nedgang i antall passasjer, spesielt etter helgen, på opp til 20 prosent.

Også Norwegian vurderer permitteringer på grunn av fallende passasjertall.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian sier til Aftenposten.no at «tålmodigheten begynner å bli slutt» og at de som avgjør tvungen lønnsnemnd, altså arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, «bør på banen».

Trappet opp onsdag morgen

Onsdag ble vekterstreiken på Oslo Lufthavn trappet opp.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) er fortsatt helt uenig med Arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service om lønnstilbudet i oppgjøret.

De trappet opp streiken onsdag morgen og tok ut ytterligere 450 vektere i streik på landsbasis.

På Gardermoen ble ytterligere 50 vektere tatt ut i streik onsdag. I alt er nå 199 vektere i streik ved Gardermoen.

Det betyr enda mindre kapasitet i sikkerhetskontrollen, og vil skape størst problemer i morgen og ettermiddagsrushet.

Går utover liv og helse

Vaktselskapet Securitas mener vekterstreiken kan sette liv og helse på spill.

André Thomsgård, informasjonssjef i Securitas sier det er på tide at partene setter seg ned og blir enige om en løsning. Om liv og helse trues, kan det være grunnlag for at regjeringen griper inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) avviser at liv og helse er i fare.

– Vi har en egen komite som fortløpende vurderer søknader om unntak fra streiken. Til nå har den mottatt 60–70 søknader, og mange av dem er innvilget, sier Trond Erik Thorvaldsen, kommunikasjonsansvarlig i NAF.