Hopp til innhold

Tvungen lønnsnemd for vekterne

Vekterstreiken er slutt etter at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm grep inn med tvungen lønnsnemnd. Avinor lover at flytrafikken vil gå som normalt fra lørdag morgen.

Hanne Bjurstrøm

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm etter møtet med partene i vekterstreiken fredag kveld, der det ble klart at hun griper inn med tvungen lønnsnemnd.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Klokken 18.45 innkalte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm partene i vekterstreiken til et møte. Her kom det frem at regjeringen krever tvungen lønnsnemnd mellom partene.

LES: Ingen ny flyplasstreik

– Situasjonen kunne ikke fortsette

På møtet undersøkte arbeidsministeren mulighetene for om partene var villige til å avslutte streiken frivillig.

– Jeg har hatt en samtale med partene og de ble ikke enige om å avslutte streiken frivillig. Regjeringen har dermed besluttet å fremme proposisjon til Stortinget om tvungen lønnsnemnd, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til NRK like etter møtet.

– I løpet av uken har denne konflikten medført til en veldig uoversiktlig og vanskelig situasjon knyttet til lufttrafikken. Jeg har blitt varslet i dag fra Avinor om stenging av Flesland og Værnes lufthavner. Vi forventet flere problemer i løpet av helgen. Totalt mener regjeringen at denne situasjonen ikke kunne fortsette, og det blir tvingen lønnsnemnd, sier Bjurstrøm.

Arbeidsministeren legger til at det ikke var umiddelbar fare for liv og helse. Men at det var så store samfunnsmessige konsekvenser og at situasjonen var så uoversiktlig at hun ikke fant det forsvarlig å la streiken gå videre.

– Situasjoner med fare for liv og helse kunne oppstå ganske raskt, sier Bjurstrøm.

Tilbake på jobb snarest

Det betyr at vekterstreiken er dermed over og de streikende vekterne går tilbake på jobb så raskt som mulig.

Tidligere i ettermiddag ble det klart at vekterstreiken ville ha ført til at sikkerhetskontrollene ved flyplassene både i Bergen og Trondheim måtte ha stengt i helgen på grunn av mangel på vektere.

Oslo Lufthavn Gardermoen avgangshallen

Streiken blant vekterne har ført til lange køer foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen fredag ettermiddag.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

LES: Slik rammer streiken i helgen

Partene i konflikten, NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund, hadde sonderinger gjennom fredagen, men klarte ikke å finne grunnlag for å gjenoppta meklingen.

Vekterstreiken startet 1. juni etter at det ble brudd i meklingen mellom partene. Etter opptrapping av streiken har nesten 3.500 vektere vært i streik.

Beklager til flypassasjerer

– Vi mener det ikke var noe grunnlag for å bruke tvungen lønnsnemnd nå. Vi har behandlet alle dispensasjonssøknader hvor vi mente det var fare for liv og helse og kan iikke se at det var nødvendig å ty til dette virkelmiddelet nå, sier Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet til NRK.

Hun sier striden mellom vekterne og NHO Service står i at de ønsker bedre uttelling i lønnsoppgjør, og at vekterne forblir i lavtlønnsfella om de ikke får gjennom sine krav.

– Vi har gjort alt for å finne en løsning på vekterstreiken, sier forhandlingsleder Terje Nygaard i NHO Service.

Han beklager ulempen som streiken har medført, ikke minst for de reisende på norske flyplasser.

– Vi er nå glad for at vekterne gjenopptar arbeidet, sier Nygaard.

– Flytrafikken vil gå som normalt

Avinor melder nå at flytrafikken vil gå tilnærmet som normalt fra lørdag.

Flytrafikken fra Bergen lufthavn, Flesland og Trondheim lufthavn, Værnes kan dermed gå tilnærmet normalt lørdag 9. og søndag 10. juni, etter at det ble varslet en stenging av sikkerhetskontrollen ved disse lufthavnene på grunn av for få vektere og en uholdbar situasjon for de reisende, melder Avinor.

Lufthavnsjef på Trondheim lufthavn Værnes , Lasse Bardal, er glad for at vekterstreiken er over.

– Det er veldig gledelig at denne konflikten er over og at vi skal mobilisere for å få alle passasjerene av sted til sine destinasjoner i helga, Bardal til NRK.

Han sier flyplassen sammen med flyselskapene skal greie å snu seg i løpet av kvelden og få flyene ut i rute fra i morgen tidlig.

– Vi er glad for at streiken er over, og vil takke passasjerene som har utvist stor grad av tålmodighet gjennom en vanskelig uke, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor

Han lover at fra lørdag morgen vil det være tilnærmet full kapasitet i sikkerhetskontrollene ved samtlige 14 lufthavner som har vært streikerammet.

– På grunn av usikkerheten som har vært skapt rundt denne situasjonen, er det særdeles viktig at passasjerene forholder seg til den informasjonen som flyselskapene og turoperatørene nå går ut med, sier Narvesen.

Ny streik truer

Selv om vekterne nå går tilbake til jobbene sine, kan enkelte flyplasser bli streikerammet i helgen. Flere LO-ansatte på flyplassene kan bli tatt ut i streik fra lørdag morgen.

På Trondheim Lufthavn og Oslo Lufthavn tas noen medlemmer ut, men trafikken vil gå som normalt, melder Avinor.

Mens disse lufthavnene vil måtte stenge lørdag hvis det blir streik:

  • Brønnøysund
  • Førde
  • Harstad
  • Kirkenes
  • Leknes
  • Ålesund
  • Ørsta- Volda

Ved midnatt går også meklingsfristen ut for både Avinor-ansatte og mekanikere i flyselskapene, og blir det ikke enighet kan det føre til konflikt fra lørdag morgen.

Verken SAS eller Norwegian er bekymret for at en mekanikerstreik isolert sett skal lamme flytrafikken nå i helga.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger