Hopp til innhold

– Til det siste håpet jeg det var en bamse

En sommermorgen i 2014 var Heidi Kjørvik om bord i en båt for å finne en holme å tilbringe dagen på. Istedet fant hun en blodig hund flytende i vannet, bundet til et steinrør.

Hunden Lucas

Høyesterett skal behandle straffeutmålingen mot en mann som er dømt for å ha bundet hunden Lucas fast i et steinrør og kastet hunden i elva i Moss.

Foto: NRK

Heidi Kjørvik hjalp til med å få den døde, senkede hundekroppen opp fra elva. Blandingshunden Lucas hadde druknet.

Heidi Kjørvik

Heidi Kjørvik fant hunden Lucas i 2014, dumpet i vannet. Her sammen med sin egen hund, Tobby.

Foto: NRK

– Det var fælt. Til det siste håpet jeg det var en bamse. Men istedet dro vi opp en blodig hund, forteller Kjørvik til NRK.

Nå, to år etter, flyter et isflak i området der Lucas ble funnet. Kjørvik peker og forteller at det var noen forbipasserende på Krapfossbrua som ropte til dem at det fløt en hund i vannet.

– Så drar vi i hundebåndet. Da får jeg virkelig får vondt i hjertet mitt. For et steinrør er festet godt til hundebåndet, sier Kjørvik.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

– Han angrer

Hvem som sto bak ugjerningen kom fort fram i lokalmiljøet. Hundedrapsmannen valgte å flytte fra Moss, ifølge hans forsvarer Even Rønvik.

– Han lider fortsatt etter det som har skjedd. Han har fått en rekke hatmeldinger. Han angrer selvfølgelig sterkt på handlingen, sier Rønvik.

Mannen har forklart at han hadde hørt at drukning var en human måte å dø på, og at han var redd for å påføre hunden unødige lidelser ved å drepe den på andre måter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hunden Lucas

Få dager etter at hunden Lucas ble funnet drept i elva i Moss, møtte 150 mennesker opp på Krapfossbrua for å minnes hunden.

Foto: ODD SKJERDAL / NRK

Opp til Høyestrett

Tingretten dømte mannen til seks måneders fengsel. Lagmannsretten halverte dommen. Påtalemyndigheten anket dommen videre til Høyesterett.

I dag har Høyesterett diskutert hvor streng straff mannen skal få. Dette er første gang Høyesterett behandler straffeutmålingen etter den nye dyrevelferdsloven kom i 2010.

Aktor ba om ti måneders ubetinget fengsel for mannen som druknet hunden Lucas.

Heidi Kjørvik har selv jobbet med hjemløse dyr i forbindelse med frivillig arbeid i dyrebeskyttelsen.

– Det er bra at Norge begynner å ta dette på alvor. Politiet har gjort en god jobb. Nå er det på tide at vi får høyere straffer når det gjelder dyremishandling, sier Kjørvik.

– Kan få innvirkning på framtidige saker

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

Jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, forventer at straffen blir skjerpet i Høyesterett.

Foto: I.Linstad Hauge / Dyrevernalliansen

Ifølge dommene fra tingretten og lagmannsretten avlivet mannen Lucas på en måte som medførte unødvendig dødsangst og smertefulle påkjenninger.

Dyrevernalliansen er spente på hva Høyesterett lander på.

– Dyrevelferdsloven skiller ikke mellom kjæledyr og andre dyr, så denne dommen vil få betydning for alle dyr, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen til NRK.

– Hunden led lenge, i mange minutter før den døde. Etter en kombinasjon av drukning og skader etter et mange meter høyt fall. Dette var et drap som var planlagt, det var overlagt. Disse momentene til sammen taler i retning en streng straff, sier Kleveland.