– Sovjetisk planøkonomi fra Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiets forslag om pristak på bensin får Høyre til å steile. – Dette er oppgulp av gammel sovjetisk planøkonomi.

Daniel Torkildsen

– Forslaget til Ulf Erik Knudsen og Fremskrittspartiet er et gufs fra den sovjetiske fortiden, mener Daniel Torkildsen i Høyre.

Foto: Høyre

Mandag foreslo Fremskrittspartiets Stortingsrepresentant, Ulf Erik Knudsen, å innføre pristak på bensin.

– Det kan gjøres på følgende måte: Idet pumpeprisen overstiger 12 kroner skal man gå inn og kompensere med en avgiftsrefusjon. Det betyr jo ikke at pumpeprisen må være nøyaktig den samme over alt, men at vi setter en maxpris på hvor smertegrensen til det norske folk skal gå, sier Knudsen.

Fylkestingskandidat for Høyre, Daniel Torkildsen, reagerer på forslaget.

For Høyre er det et viktig prinsipp at forurenser betaler. Det er uaktuelt å bruke skattebetalernes begrensede ressurser på å subsidiere folks miljøskadelig bilbruk, sier Torkildsen i en pressemelding.

– Et gufs fra fortiden

– Hvis det er flere land som kommer i en slik situasjon vil jeg ikke se bort i fra at bensinprisen kan komme over 20 kroner literen, sier stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen til NRK.no.

Høyre mener forslaget er et gufs fra sovjetisk fortid.

– Alle partier, fra SV til Fremskrittspartiet, har akseptert at markedet styrer prisen på alt fra mat til bolig . Da virker det underlig at Fremskrittspartiet ønsker å bruke milliarder av kroner på å innføre pristak på bensin, sier Torkildsen.

Høyres fylkestingskandidat påpeker at bensinprisen i Norge er relativt lav, sammenlignet med utlandet.

– Tar man hensyn til folks kjøpekraft, er ikke bensinprisen veldig høy i Norge. Vi bruker en liten andel av vår lønn på bensin. Hadde vi hatt et prisnivå på bensin i forhold til inntekt som i Polen, ville bensinen kostet 50 kroner, påpeker Høyre-politikeren.