Hopp til innhold

Vil ha bensin til 30 kroner literen

For å få redusert bilbruken i Norge vil Naturvernforbundet i Telemark ha høy bensinpris.

Tormod Svartdal

Leder av naturvernforbundet i Telemark, Tormod Svartdal tror løsningen er en bensinpris opp mot 30 kroner literen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Lederen for Naturvernforbundet i Telemark, Tormod Svartdal er lei av myndighetenes tomme ord om fokus på miljøet. Selv pendler han i bil fra Porsgrunn til Sandefjord. Men han gjør det sammen med flere kolleger slik at de både sparer miljøet og penger sammen.

Vi mener at en dramatisk prisøkning på bensin er et av de beste tiltakene for å få til en reduksjon av de klimagassutslippene som alle sier er nødvendig å få til.Vi må få det til i dag. Og eneste måte å få det til på er å øke prisene på bensin, sier han til NRK.no.

Han ser at det vil fremtvinge endringer, men mener de er nødvendige.

– Kanskje er resultatet at det blir mer kortreist mat og jobbing mer lokalt, men det er jo ikke nødvendigvis noe negativt, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil ha maxpris på bensin

Fremskrittspartiets Ulf Erik Knudsen har kommet med forslaget om maxpris på bensinen, slik at det kan komme forbrukerne til gode.

– Det kan gjøres på følgende måte: Idet pumpeprisen overstiger 12 kroner skal man gå inn og kompensere med en avgiftsrefusjon. Det betyr jo ikke at pumpeprisen må være nøyaktig den samme over alt, men at vi setter en maxpris på hvor smertegrensen til det norske folk skal gå, sier Knudsen.

Opprøret i Libya og frykten for at dette sprer seg til andre land, fører til at prisen på råolje stiger til himmels. Det merkes blant annet på bensinstasjonene, der pumpeprisen nå har passert 14 kroner literen.

– Hvis det er flere land som kommer i en slik situasjon vil jeg ikke se bort i fra at bensinprisen kan komme over 20 kroner literen, sier Knudsen til NRK.no.

– Bilen gir frihet

Kjell Werner Johansen, avdelingsleder for Økonomi og logistikk ved Transportøkonomisk institutt innrømmer at høye bensinpriser vil kunne redusere folks bilvaner.

– 10 prosent prisøkning på drivstoff vil kunne gi mellom 1,5 - 2% reduksjon i bilbruk, det er våre beregninger. Men en bensinpris på 30 kroner har vi aldri sett på, sier han.

Bilen er et overlegent transportmiddel. Den gir en frihet som folk er veldig villige til å betale for. Rånerne setter den friheten høyt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Kittilsen

Talsmann for rånerne på Notodden, Espen Kittilsen sier de ikke vil la seg bøye av høye bensinpriser.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Bøyer seg ikke for høye priser

– Vi kommer til å kjøre mer, sier talsmann for rånerne på Notodden, Espen Kittilsen.

Han og de andre rånerne kommer ikke til å bøye seg for høye beninspriser.

– Vi vil ikke bøye oss for høye priser. Selv om det nå er annonsert høyere bensinpriser vil vi fortsette å kjøre våre runder.Vi skaper jo mye av det livet som er i småbyene i Norge, sier han.

Han kunne veldig gjerne tenke seg å bytte ut regjeringen, og la Siv Jensen komme makten slik at han kan få billigere bensin.

– Vi bruker vel 2-300 kroner bensin daglig og en del mer i helgen. Bare jeg får bilen tilbake fra verkstedet vil jeg fortsette å kjøre som vanlig. Eller mer, sier Kittilsen.