– Må rydde opp i plassmangel på Svinesund

Arbeiderpartiet mener det er uakseptabelt at det blir mindre kontroll av vogntog på Svinesund fordi det er mangel på lagringsplasser for vogntog med kjøreforbud.

Sjekk av utenlandske vogntog

Statens vegvesen har nå bare plass til sju vogntog med kjøreforbud av gangen på sin kontrollstasjon ved Svinesund. Bildet er tatt i forbindelse med en kontroll i fjor.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Senest på torsdag hadde vi debatt i Stortinget om hvordan vi skal få bukt med useriøse aktører, og da var det et veldig viktig tema at vi må få økt kontrollvirksomhet på grensa. At vi nå skal ha praktiske problemer med det må vi rett og slett rydde opp i, sier Sverre Myrli (Ap).

Han sitter i Stortingets transportkomité, og reagerer med undring på nyheten om at vegvesenet må ha færre vogntogkontroller ved Svinesund fordi de ikke har nok plass til å henstille vogntog med mangler.

Vegvesenet har «tøyd strikken»

Sverre Myrli

Sverre Myrli (Ap) mener det må ryddes opp i plassproblemene på Svinesund slik at vegvesenet kan få opp nivået på vogntogkontrollene igjen.

Foto: Arbeiderpartiet

Fredag meldte NRK at Statens vegvesen gjennom vinteren har holdt igjen opptil 25 vogntog ved grensa av gangen, men de fleste av dem har blitt plassert på et område de ikke har lov til å bruke til dette formålet.

– Vi har tøyd strikken i vinter. I og med at det var et enormt trykk og nye regler for vinterdekk fikk vi mange kjøreforbud, sier fagleder for utekontroll, Ronny Lindesteg.

Inntil 18 vogntog har blitt holdt tilbake på en plass som kun er ment for omlasting.

I samråd med brannvesenet, Statsbygg og de andre leietakerne på kontrollområdet, har de nå kommet frem til at det ikke er trygt nok å la dem stå på denne plassen.

Nå står de igjen med kun sju plasser på kontrollstasjonen som er avholdt til vogntog med mangler. Sverre Myrli mener det må finnes en løsning på dette.

– Det virker til å være tverrpolitisk enighet om at kontrollaktiviteten må opp, og det har den faktisk også gjort den siste tiden. Da må vi også sørge for at det er praktiske fasiliteter som gjør at det er mulig å foreta økt kontroll, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ingjerd Schou

– Det kan ikke være parkeringsplassen som hindrer at vi får trafikksikkerheten i høysetet på norske veier, sier Ingjerd Schou (H).

Foto: Camilla Næss / NRK

– Ministeren må sørge for nok plass

Stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet kommer nå til å ta opp saken med samferdselsdepartementet.

– Min oppfordring til samferdselsministeren er å fortsette det gode sporet vi er i med økt kontrollvirksomhet. Rydd opp også i dette, og sørg for at det er plass nok til at vi kan opprettholde et høyt aktivitetsnivå.

Også Ingjerd Schou, som sitter på Stortinget for Høyre, mener det er beklagelig at potensielt trafikkfarlige vogntog får slippe ukontrollert over grensen fordi det ikke er noe sted å oppbevare dem.

– På den ene siden tenker jeg at det er en god ting, for da har man tatt inn mange vogntog som ikke bør løs på norske veier, og satt dem på oppstalling. Men det er jo viktig at man får disse vekk og ut, og at det ikke er arealene som er problemet når vi kommer til høst og vinter igjen og nye vogntog skal kontrolleres, sier hun til NRK.

Håper på løsning før vinteren

– Det kan ikke være parkeringsplassen som hindrer at vi får trafikksikkerheten i høysetet på norske veier. Jeg forventer at regjeringen ser på dette sammen med Tollvesenet og Statens vegvesen som foretar disse kontrollene, fortsetter Schou.

Vegvesenet håper å få til en rask løsning på problemet, og i alle fall før vintersesongen begynner i november. Det mener Høyrepolitikeren er et positivt signal.

– Da er det igjen glatte veier, og det er særlig høst- og vinterstid at dette er alvorlig. Jeg forventer at de gjør dette så raskt de bare kan. Det handler også om å tømme de plassene som er oppfylt av vogntog som står på vent.