– Kutt ut alkoholen i en måned

Flere har for ambisiøse nyttårsforsetter, mener treningseksperten Yngvar Andersen. Han foreslår heller å kutte ut alkoholen eller sjokoladen i en måned.

Middagsbord pynta til fest

ALKOHOLFRI MÅNED: Kanskje ha jus i vinglassene i noen uker framover?

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Et helt nytt år er like rundt hjørnet og mange av oss har nyttårsforsetter. Ønskene man har for det nye året handler som regel om å trene mer, slutte å røyke eller snuse, men det kan også handle om å bli et bedre menneske.

Og når det kommer til mosjon og kosthold er treningseksperten Yngvar Andersen ikke i tvil. Han mener folk må være mer realistiske med sine nyttårsforsetter og ikke være så ambisiøse.

Yngvar Andersen

VÆR OPTIMISTISK, IKKE AMBISIØS: Treningsekspert Yngvar Andersen mener nyttårsforsetter som å ikke drikke vin i hele 2019 blir brutt etter et par uker.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Prøv en måned uten alkohol eller sjokolade. Det har jeg tro på at folk klarer. Og jeg tror det er bra for folk å kjenne på kroppen når man ikke drikker eller inntar så mye sukker, sier Andersen.

Lag nye vaner

– Grunnen til at det er vanskelige å holde nyttårsforsettene våre, er at vi ofte gjør det så komplisert, det sier psykolog Cathrine Moestue.

Cathrine Moestue

ENDRE VANER: Psykolog Cathrine Moestue mener nyttårsforsetter handler om å endre vaner og den beste måten er gjøre det på er med små steg.

Foto: Einar Aslaksen

Hun mener nyttårsforsetter i bunn og grunn handler om å endre vanene våre, og det er noe som tar tid. Dessverre så spør vi oss selv sjelden om hvorfor vi vil endre nettopp disse vanene.

– Vi må få tak i grunnen, og vi må være ærlig med oss selv, slår psykologen fast.

Moestue mener nyttårsforsetter om å begynne å trene mer og bli sunnere er for store mål.

– Vi må spørre oss om vi kan gjøre målet mindre. Eksempler kan være «Jeg har lyst til å gå ti minutter ekstra hver dag», da gjør vi målet bitte lite.

Psykologens og trenerens tips for 2019

Cathrine Moestue sier hun er veldig for nyttårsforsetter, men mener vi bør dele opp målene våre og gjøre dem mindre. Her er tre små steg for å endre vaner:

  • Gjør det lite: Jeg vil lage smoothie hver morgen, jeg vil gå trappa og jeg vil gå litt ekstra.
  • Knytte det målet til en eksisterende vane: Etter tannpuss, to push ups og så kan man legge på.
  • Gjenta: Den første uken du etablerer en ny vane må du gjøre det enkelt. Man må repetere 3–7 ganger før en ny vane sitter.

Når det gjelder regelmessig trening mener Yngvar Andersen at man må lage seg tre planer for å kunne holde ut i året som kommer.

  • Plan A handler om de bra ukene hvor man har tid til å trene ofte. Her skal man trene regelmessig så lenge man ikke jobber overtid og at både en selv og barna er friske.

  • Plan B kan gjennomføres med noen skjær i sjøen. Man er ikke i toppform, men det går likevel an å få trent.

  • Plan C er muligens den viktigste. Hva gjør du når alt går skeis? Jo, du trener det du klarer. Fem minutter er bedre enn null minutter en dag.