– Har blitt måneder i stedet for dager

HEMSEDAL (NRK): Hemsedølene begynner å murre over flyktningene i bygda. De synes kommunen har tatt inn for mange.

Kommunehuset i Hemsedal

Fra og med 18. desember skal antallet asylsøkere i Hemsedal gå fra 600 til 350.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ordfører i Hemsedal, Oddvar Grøthe

Ordføreren sier legekontoret og tjenesteapparatet stadig merker mer til antallet asylsøkere.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– En ting er å klare det i en uke eller to eller fem. Men permanent, da begynner det å bli vanskelig, sier ordfører i Hemsedal, Oddvar Grøthe (Sp).

Etter flere måneder med nesten 600 flyktninger i en kommune med 2400 innbyggere, er han bekymret for en økende murring blant flere og flere av bygdas innbyggere.

– En del av oss er litt skeptiske. Vi er litt usikre på situasjonen, sier tidligere FrP-representant i Hemsedal kommunestyre, Tor Grøthe.

– Hva er du skeptisk til?

– Det blir så veldig mange på en gang. Hadde det vært litt færre, så vi kunne tatt dem imot på en litt annen måte, så hadde det vært bedre.

Redde for å bli stemplet som rasister

Han mener murringen i Hemsedal allerede har startet.

– Ja, det er jeg ganske sikker på. Jeg føler det er en todeling. Veldig mange tør kanskje ikke å si det som det er, men det er ikke så veldig mange som er positive til at det skal bli så veldig mange, forklarer Tor Grøthe.

Tor Grøthe

Tor Grøthe føler kommunen har hatt lite å si når det kommer til antall asylsøkere som er plassert i bygda.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ifølge den tidligere kommunestyrerepresentanten er motstanderne av at så mange asylsøkere blir plassert i Hemsedal redde for å bli stemplet som rasister.

– Derfor er det ikke så mange som tør å si meningen sin. Men vi ser det jo på meningsmålingene. Man ser at trenden i befolkningen kanskje ikke ønsker det slik, sier Tor Grøthe.

– Dette kunne kommunen løst like bra

Han føler at kommunen bli overkjørt av UDI.

– Jeg føler at kommunen ikke har så mye de skal ha sagt. Det er mer bedriftene som styrer dette her, og UDI som legger press, sier Tor Grøthe og legger til:

– Jeg må si at jeg er litt skeptisk. Jeg håper at man kan gå frem på et mer moderat vis. Dette kunne vi løst minst like bra om kommunen hadde håndtert det selv.

Stor belastning

I lengre tid har det vært rundt 600 asylsøkere i Hemsedal. Ifølge ordføreren har det vært en stor belastning for helsevesenet.

– Vi har ikke merket så mye til dem i bygda, men selvsagt har legekontor og tjenesteapparatet der merket det mer og mer, sier Oddvar Grøthe, før han legger til:

– Det var ment at det skulle være i veldig kort tid, altså to til fem dager. Det har blitt måneder i stedet for dager.