Hopp til innhold

– Går rundt i store, åpne sår

For første gang siden terrorangrepet ble Høyblokka i dag åpnet for folk flest. Køen av folk som ville inn var flere hundre meter lang.

Lang kø av folk som ville inn i Høyblokka.
Foto: Per Onsheim / NRK

Etter terrorbomben 22. juli har Høyblokka i Regjeringskvartalet ruvet som en slags spøkelsesbygning – stengt for allmennheten og tildekket med hvit plast.

I dag og søndag er det for første gang etter terrorbomben mulig for publikum å komme inn i Høyblokka og R4 i Regjeringskvartalet.

Interessen for å komme inn i bygningen lørdag var enorm. Køen av folk som ville inn strakk seg minst 200 meter oppover Grubbegata.

– Overrasket over pågangen

Jon Hestnes

Jon Hestnes.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

– Jeg står inne i det som var statsministerens kontor i 15 etasje. Alle vinduene ble blåst ut, branndørene av stål er klemt inntil veggen, malingen har gått av betongveggene. Det er vanskelig å ikke blli berørt av synet. Vi går rundt i store åpne sår, forteller NRKs reporter på stedet, Dana Wanounou.

Det er i forbindelse med arrangementet Oslo Åpne Hus at to av de skadde bygningene i Regjeringskvartalet åpnes opp for allmennheten.

– Jeg er overrasket over at så mange mennesker ville ta turen hit for å se. Det er tøft å være her, selv om jeg har vært innom her flere ganger etter angrepet. Det er ikke noe godt sted å være, sier leder i Støttegruppa etter 22. juli i regjeringskvartalet, John Hestnes.

Tomt skall

Hestnes mener de har gjort en god jobb med å tømme Høyblokka.

–Den er tømt, så det ser veldig annereledes ut nå enn det gjorde 22. juli. Det vi står inne i er et tomt skall, sier han.

De fremmøtte NRK snakket med, fortalte at det var en sterk opplevelse å være tilstede.

– Vi tenker på hverdagslivet som har vært her, og folk som har jobbet her. Det berører oss følelsesmessig. Vi forestiller oss tragdedien som rammet. Man får den sterkere inn på seg når man er her. Det er viktig å ha sett det og kjent på dette, sier Lisbeth og Torunn, to fremmøtte som fortsatt synes 22. juli er ubegripelig.

Høyblokka.

Høyblokka.

Foto: Per Onsheim / NRK