Hopp til innhold

Vil at elever skal gå med David-stjerne

Leder av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, foreslår at også muslimske skoleelever skal bære David-stjerne for å markere Holocaust.

Christian Tybring-Gjedde

Frps Christian Tybring-Gjedde vil at norske skolebarn en dag i året skal bære David-stjernen for å markere Holocaust.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– Det vil være en fin måte å vise solidaritet med jødenes lidelser på, sier Tybring-Gjedde til VG.

Han mener at skolene i Norge bør innføre en dag i året der elevene kan lære om holocaust og jødenes historie. Datoen bør være 26.november mener Tybring-Gjedde. Da ble over 500 norske jøder sendt til Auschwitz i 1942.

Til NRK sier han at forslaget er ment for alle, ikke bare muslimske elever.

– Men man har sett at det har vært særlig elever med muslimsk bagrunn som har mobbet jødiske elever. Islamsk Råd har også fordømt slik mobbing, så da synes jeg også de bør være med på en slik aksjon.

Tybring-Gjedde mener en slik markering vil vise at man tar løftet om å bekjempe mobbing av jødiske barn på alvor.

Møter liten forståelde

Han understreker at han ikke vil tvinge noen til å bære jødiske symboler. Frp-toppen møter liten forståelse i Islamsk Råd.

– Forslaget om å bære David-stjerne i solidaritet kan vurderes når Tybring-Gjedde foreslår en tilsvarende obligatorisk markering for hijaben, sier generalsekretær Shoaib Sultan.

Men Tybring-Gjedde mener Sultan har misforstått.

– Dette er en svart dag i norsk historie hvor norge og etniske nordmenn arresterte jøder og sendte dem til Auschwitz, så det er noe vi bør skamme oss over. Muslimske elever er like mye norske som alle andre og bør også ta del i en slik markering for å vise at det aldri skal skje igjen.

Forstander Anne Sender i Det Mosaiske trossamfunn er positiv til grunnideen om å ha en dag i året hvor man lærer om holocaust og jødeutryddelsen, men er mer skeptisk til stjerneideen.

– Å oppfordre elever til å bære en slik stjerne kan stå i veien for læringen, mener hun.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Twitter .