Hopp til innhold

– De må lære seg hva ting koster

Familieøkonomi på skoleplanen skal hjelpe de unge mot å få inkassokrav.

10. klasse ved Sokna skole

På Sokna ungdomsskole lærer elevene om familieøkonomi. Lærer Anne Britt Landsdalen er at behovet for å lære om personlig økonomi er stort.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Stadig flere unge mennesker får betalingsanmerkninger. Namsmannen i Ringerike og Hole har opplevd en 20 prosents økning i antall inkassosaker, og at over halvparten av sakene handler om unge mennesker som har handlet på nettet med kredittkort.

– Stort behov for å lære om personlig økonomi

På Sokna ungdomsskole lærer elevene om familieøkonomi gjennom prosjektet "Å sette bo".

– Du tror jo ikke at det går så mye penger for at alle skal ha det bra, og at alt skal gå rundt, sier elev Line Juvet.

Lærer Anne Britt Landsdalen har i over ti år brukt prosjektet på sine 10.-klassinger. Hun ser at behovet for å lære om personlig økonomi er stort.

Anne Britt Landsdalen

Lærer ved Sokna skole, Anne Britt Landsdalen.

Foto: Skafjeld / Anette

– Hvert år blir de veldig overrasket. De vet jo ikke hvor mye penger som forsvinner til å drifte en familie i hverdagen.

– Hvorfor er dette så viktig?

– Personlig økonomi er livet for alle. Man må fungere økonomisk til et visst nivå. Det finnes så mange tilbud på nettet, det kryr av kredittkorttilbud. Det er viktig at de unge ikke setter seg i et uføre og blir svartelista.

– Viktig å begynne tidlig

– Det er viktig å begynne tidlig. Nå får unger og ungdom kort selv, og da er det viktig å få et forhold til at penger ikke bare er noe som kommer ut av et kort, men at du må tjene pengene før du kan bruke dem, sier kunderådgiver i Sparebank 1 Ringerike, Gunnar Bergan.

Gunnar Bergan

Kunderådgiver i Sparebank 1 Ringerike, Gunnar Bergan.

Foto: Skafjeld / Anette

Det er Sparebank 1 som står bak prosjektet "Å sette bo", som tilbys alle ungdomsskolene i regionen. Bergan håper de sammen med skole og foreldre kan lære ungdommen om orden i økonomien.

– Vi ser en utvikling i samfunnet som går feil vei. Det er flere og flere unge voksne som får problemer med privatøkonomien sin. Vi mener at foreldre, skole og vi som bank har et ansvar i det spørsmålet her.

Vil ha foreldrene på banen

– Foreldre bør sette seg ned rundt kjøkkenbordet og ta fram budsjettet sitt, vise dem nettbanken sin og fortelle de unge hva ting koster, at de må prioritere. Man kan ikke få alt, sier Bergan.

– Man snakker jo ikke om økonomien når man sitter hjemme rundt bordet og spiser middag, så jeg synes dette er et bra prosjekt, sier elev Maja Tryterud.