NRK Meny
Normal

Russemoroa tas på kreditt

Politiet har fått inn flere inkassosaker på russ som ikke betaler for seg. – Det kan få store konsekvenser senere i livet, sier namsmann Rune Sigbjørnsen.

Russ

INKASSO: Mange unge betaler for russetiden lenge etter at den er slutt. (Illustrasjon)

Foto: Rune Fossum / NRK

Mange tar russetida på kreditt, og flere ender opp med inkassosaker og betalingsanmerkninger. I Hole og Ringerike fikk namsmannen inn nærmere 3.000 inkassosaker i fjor, og overraskende nok var flere av disse sakene en ren følge av russefeiringen.

Rune Sigbjørnsen

Rune Sigbjørnsen, namsmann i Ringerike og Hole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Etter sommeren i fjor så vi at vi fikk flere krav fra selskapene som selger russeutstyr om at det var mange i 19-20-årsalderen som skyldte dem masse penger fordi de ikke har betalt for russeutstyret, sier namsmannen i Ringerike og Hole, Rune Sigbjørnsen.

– Hvilke konsekvenser vil det få senere?

– Har du fått betalingsanmerkning, kan det hende du ikke får huslån senere i livet.

Snittet lå på 8000 kroner

I fjor opplevde politiet 20 prosent økning i antall inkassosaker, hvor flere russ er representert i saksmengden. Flere av fjorårets russ betalt aldri for deler av moroa. Det gjaldt spesielt kjøp av russeklær og russeeffekter.

– Snittet lå på 5000–8000 kroner som de da hadde handla for, og merkelig nok fikk de lov til å hente ut varene uten å betale faktura eller postoppgave før de fikk varene.

Russeservice forteller de at om lag en tredjedel av kundene benytter seg av den muligheten og at det i hovedsak går fint. Leverandøren Russedress.no sier at om lag 40 prosent av kundene deres betaler på kreditt, og de fleste sakene som havner til inkasso stort sett løser seg før de havner hos namsmannen.

Sigbjørnsen er likevel bekymret over at stadig flere unge mennesker pådrar seg betalingsanmerkninger i russetida.

– Utrolig leit at de så tidlig i livet sitt har betalingsproblemer. Når du har fylt 18 er du ansvarlig for din egen gjeld, og da trenger ikke foreldrene å vite hva du har brukt penger på, sier namsmannen.

– Handler om press

Maria Hovind er visepresident i russestyret ved Hønefoss videregående skole. Hun tror de fleste tror de vil bruke mellom 30-40.000 kroner i løpet av de nærmeste månedene.

– Søsteren til venninnen min sa at vi burde spare 50.000. Selv synes jeg det hørtes veldig mye ut, men jeg tror mange ikke tenker at det er så dyrt som det faktisk er, så man går kanskje på en smell hvis man ikke har spart nok penger.

– Jeg tror det kommer av mye press. Det er sikkert om å gjøre å ha finest bil og best anlegg. Mange synes kanskje det er kult å bruke mest penger og skryte av det etterpå, men det er de som står igjen med problemet, sier Hovind.

Russ på Baker Hansen

– Mange tenker på at dette bare skjer en gang i livet, og bruker derfor mange penger, sier russen ved Hønefoss videregående skole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK