60 dagers fengsel for datainnbrudd

Tidligere høyrepolitiker dømt til fengsel etter datainnbrudd.

Høyrepolitiker spredte nakenbilder på nett

Det var VG som først skrev om saken der Tor Johannes Helleland hadde begått flere datainnbrudd.

Foto: Skjermdump / faksimile VG

Den tidligere Høyrepolitikeren Tor Johannes Helleland er dømt til 60 dagers fengsel for datainnbrudd.

Tretti dager er gjort betinget med en prøvetid på to år, og Helleland må dermed sone halvparten av straffen.

Les: Helleland: - Jeg levde et dobbeltliv

Godtar straffen

Advokat Anders Green

Forsvarer Anders Green.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Hellelands forsvarer, advokat Anders Green, sier Helleland godtar dommen, og at han er innstilt på å ta sin straff.

– Helleland har hele tiden stått fast på sin uforbeholdne tilståelse og har vært lei seg på vegne av det han har påført de fornærmede.

– Han har tatt dommen til etterretning og vi vil godta den straffeutmålingen som Drammen tingrett har fastsatt, sier Green.

Streng straff

Straffen er strengere enn det påtalemyndigheten bad om. Aktor i saken, politiadvokat Hans Lyder Haare, la ned påstand om 36 dagers ubetinget fengsel.

I dommen står det at det er et sterkt behov for en markant straff i denne saken, av allmennpreventive hensyn. Prisverdig, mener Haare.

Politiadvokat Hans Lyder Haare

Politiadvokat Hans Lyder Haare

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Vi tar det til etterretning. Det har vært veldig liten rettspraksis å vise til, så man har ikke vært helt forberedt på straffeutmålingen i denne saken. Det er man i andre saker hvor man har veldig mye rettspraksis å vise til.

– Det er prisverdig av retten at man har vurdert dette grundig, fordi den er veldig grundig. Jeg er ganske sikker på at det vil komme flere slike saker, og da er det greit at retten har fastsatt hvordan man skal se på disse sakene i tiden som kommer.

Signaleffekt

I dommen står det også at retten anser det som åpenbart at nettkriminalitet vil bli et større og større problem, og Haare tror at denne dommen kan ha en signaleffekt på samfunnet.

– Derfor er jeg fornøyd med at retten har gått litt opp i forhold til den påstanden som jeg nedla. Jeg er ganske overbevist om at dette temaet vil bli mer aktuelt i tiden som kommer.

Tor Johannes Helleland -

Tor Johannes Helleland er dømt til fengsel for datainnbrudd.

– Saken avdekket at det ikke var så veldig vanskelig å komme inn på disse e-post-kontoene, så jeg blir ikke overrasket om det kommer flere lignende saker fremover, sier Haare.

Avslørt av VG

Det var i slutten juli 2013 at avisen VG avslørte at en Høyre-politiker hadde brutt seg inn på iCloud- og e-postkontoene til 32 kvinner.

Fra flere av dem lastet politikeren ned intime bilder, deriblant toppløsbilder, nakenbilder, bilder av seksuell aktivitet og en strippevideo.

Noen av bildene blir lagt ut på pornonettsider.

23 år gamle Tor Johannes Helleland fra Drammen stod få dager senere frem som den avslørte Høyrepolitikeren og trakk seg samtidig fra alle verv.

Han sendte også ut en uttalelse der han beklaget til ofrene.

Helleland satt som representant for Høyre i Drammen bystyre da innbruddene skal ha skjedd.