Hopp til innhold

Oslofolk minst fornøyde med reisehverdagen

To av fem i Oslo og Akershus sier de blir forsinket annenhver uke eller oftere. Det er også de i landet som er minst fornøyde med hverdagsreisen sin.

"Folkets transportplan" er utarbeidet i NAF og forteller hva folk mener om hverdagsreisen sin.

Litt over halvparten av beboerne i Oslo og Akershus er fornøyde med den daglige reisen sin og er dermed de minst fornøyde i landet, viser tall fra rapporten "Folkets transportplan 2014-2022" utarbeidet av TNS Gallup og NAF.

Folkets transportplan 2014-2022

'Folkets transportplan 2012-2022' er laget i samarbeid mellom TNS Gallup og NAF.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

De som er mest tilfredse med reisedagen bor i Trøndelag og Nord-Norge, der er hele 71 prosent meget eller svært fornøyd med hverdagsreisen.

Det er også Oslo-folk som sliter mest med forsinkelser. 38 prosent opplever å komme for sent annenhver uke eller oftere, mot 27 prosent i Stavanger, 26 prosent i Bergen og 23 prosent i Trondheim.

– Hverdagsreisen er vår valgkampsak nummer én, med denne transportplanen ønsker vi å vise politikerne hvor skoen trykker, forteller distriktssjef i NAF, Stig Skjøstad.

– Det er norske trafikanter med sin reisehverdag som vet best hva som trengs innen samferdsel, derfor må politikerne vite hva trafikantene oppplever på veiene og perongen.

– Kø koster Oslo 6,6 milliarder i året

Kø er noe av det som gjør oss misfornøyde med reisene, men den verste køen er ifølge undersøkelsen i Stavanger, ikke i Oslo. Der går hele 23 prosent av reisetiden med til kø, mens tallet i Oslo er 15 prosent.

– Dette viser at det finnes utfordringer andre steder enn i Oslo og, men jeg synes begge tallene er høye, utdyper Skjøstad.

Stortingsrepresentant i Ap Gorm Kjernl

Stortingsrepresentant i Ap Gorm Kjernli mener regjeringen gjør det de kan for å løse de trafikale og kollektive utfordringene i Oslo og Akershus.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Hvert minutt med kø i Oslo koster samfunnet 1,2 millioner kroner. Til sammen koster det 6,6 milliarder årlig og hvis det ikke gjøres noe nå vil vi få et trafikkinfarkt om ti år.

– Vi er iferd med å løse dette nå

Stortingsrepresentant i Ap, Gorm Kjernli mener regjeringen gjør det de kan for å imøtekomme de reisende.

– Det er positivt at NAF setter fokus på reiseutfordringer fra et annet perspektiv enn vi har hørt før.

– Det NAF etterspør er bedre kollektivtilbud i Oslo og Akershus, og det er vi iferd med å løse gjennom helhetlige bymiljøavtaler. Staten og kommunene forplikter seg til å ta av for veksten i persontransport med kollektivtrafikk, sykkel og gangveier.