Hopp til innhold

2000 tonn reker kan bli fisket opp i år

Det forventes å bli et godt vinterfiske for reker i år, med en økning på 60 prosent fra i fjor, sier daglig leder ved Fjordfisk på Utgårdskilen Kurt Allan Hansen.

Kurt Allan Hansen, Fjordfisk

Kurt Allan Hansen er fornøyd med årets rekefangst.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– De fire første ukene i år har gått veldig bra for oss. Vi har fått inn gode tall og ser allerede en økning i 2016.

88 tonn reker er kommet inn til Fjordfisk på Hvaler, hvilket er en økning på 20 prosent sammenlignet med januar i fjor.

Flere år med god fiske

På grunn av gode gytinger fra tidligere år, var denne gode rekebestanden nesten forventet. Tre årskull med reker svømmer rundt i havet på Hvaler akkurat nå. Og nå er rekene fulle av rogn og gjør seg klar for å gyte atter en gang. Og under disse gode forholdene ser Hansen fram til enda flere år med god fisking.

Kurt Allan Hansen, daglig leder i Fjordfisk

Kurt Allan Hansen daglig leder ved Fjordfisk.

Foto: Bjørn Ruud

– Vi hadde en forferdelig kuldeperiode, og da begynte man å lure litt. Så det er ingen tvil om at den kulingen som har kommet nå med sønnavinden og sydvesten kom i grevens tid.

LES OGSÅ:

Is og kulde kan føre til færre reker

Hansen mener at en isvinter kan være med på å påvirke hvordan en gyting går. Når et nytt årskull med reker blir født, flyter de opp i vannskorpen. Og hvis det er så kaldt at havoverflaten fryser til is, kan dette være med på å gi et dårlig årskull med reker.

– I år har myndighetene og forskerne økt grensen for hvor mye vi får lov til å fiske. Vi kan fiske vesentlig mer i år, nettopp på grunn av at det er så mye reker som det er nå. Og normalt sett gir dette et utslag på prisen.

Rekepriser regnes ut ifra en kombinasjon av Norge og Sverige, samt råreker og det som går i produksjon. Så langt i år har verdiøkningen stått i stil med volumøkningen, med en mulig vekst. Volumøkningen til Fjordfisk i år har vært på 18,6 prosent.

– Fjordfisk dekker det norske markedet først og fremst, hovedsakelig Østlandet. Finnes det ekstra med reker, går overskuddet til Sverige. I butikkhyllene nå ligger prisen på reker på rundt 110 til 120 kroner per kilo, sier Hansen.