20-åring slanket seg 50 kilo

For mange som setter seg nyttårsforsetter så ryker de allerede andre helgen i januar. Men det er også noen som står løpet ut. Hvordan får de det til?

Rachid Bouzakraft (20) fra Mortensrud begynte nyåret i fjor med et veddemål som endret livet hans.

Rachid Bouzakraft var en av dem som satte seg et ekstremt nyttårsforsett i fjor og klarte det. Han gikk ned 50 kilo på rekordtid

Det begynte med et veddemål for Rachid Bouzakraft. 20-åringen fra Mortensrud veide116 kilo. Men det veddemålet han inngikk med broren en januardag i fjor skulle endre livet hans.

– Hvis jeg klarte å gå ned til 100 kilo på en måned så skulle jeg få en ny Iphone. Når måneden var over hadde jeg gått ned 20 kilo, forteller Bouzakraft til NRK.

Kampen mot kiloene stod han for helt alene, uten profesjonell hjelp. Før livsstilsendringen hadde Rachid et usunt kosthold. Han spiste mye kebab og drakk brus hver dag. Dette byttet han ut med grønnsaker, rent kjøtt og fisk.

Ble kalt «kosebamsen»

For 50 kilo siden hadde han kallenavnet «kosebamsen» blant kompisene sine. Og barndomsvennene fikk sjokk når de tre måneder ut i 2012 ble introdusert for «nye » Rachid.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rachid Bouzakraft

Slik så 20 år gamle Rachid før han gikk ned 50 kilo på rekordtid.

Foto: Privat

– Jeg hadde hørt rykter om at han hadde slanket seg, men jeg fikk sjokk da jeg så ham for første gang på en stund. Han var bamsen vår, men viste oss alle at vi hadde tatt feil, sier Ahmet Bozkurt, tydelig imponert over kameratens viljestyrke.

Superslanker Bouzakraft sier han har vært lojal mot både trening og kosthold hele tiden.

– Det er ikke snakk om enten trening eller et bra kosthold. Det er fokuset på begge deler som har tatt meg dit jeg er i dag, sier 20-åringen til NRK.

Falt for fristelsen

Bloggeren og vintagekjoleelskeren Mina Martine Lystad satte seg selv på en litt annerledes prøve i fjor. Hun skrev på bloggen sin at hun ikke skulle kjøpe seg noen nye klær på ti måneder.

Mina Martine Lystad

Blogger Mina Martine Lystad forsøkte ikke å kjøpe klær på ti måneder.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Jeg fortalte det til en en kollega som ikke trodde på meg, sier hun til NRK.

– Dette måtte jeg jobbe litt med. Men det jeg fant ut er at i tillegg til at klær er en hobby for meg, så er nye kjoler en rask måte å bli glad på.

Og for en som har et stort klesskap og et helt loft full av kjoler, ble det et år preget av nye oppdagelser.

– Jeg begynte å bruke masse gamle kjoler jeg ikke hadde brukt på en stund.

Men etter sju måneder så sprakk Mina.

– Jeg lukket øynene da jeg betalte. Men jeg tenkte at jeg hadde jobbet så mye og at jeg fortjente dette.

Vilje av stål

Tommy Fjeldheim

Mentaltrener Tommy Fjeldheim.

Foto: Mats Sparby / NRK

Mentaltreneren til verdensmesteren i boksing Cecilia Brækus har hjulpet mange innen næringsliv og toppidrett med å nå målene sine. Han sier at de som setter seg høye mål og faktisk når de, har helt spesielle egenskaper.

– Det handler om mer enn å være rasjonell. Det er følelser involvert, og et oppriktig ønske om å oppnå det man har bestemt seg for, sier mentaltrener Tommy Fjeldheim til NRK.

– I tillegg kjemper de flere små kamper underveis uten å gi opp. Og det er her viljestyrken kommer inn. De mestrer ubehag og motstand og fortsetter kampen mot målet.

Stolt av seg selv

På tredemølla på treningssenteret på Senter Syd på Mortensrud renner svetten.

Rachid Bouzakraft driver fortsatt med trening og har et sunt kosthold. Men en dag i uken unner han seg noe ekstra godt.

– Det har vært tøft, men jeg er veldig stolt av det jeg har fått til, avslutter han.