- Jeg kjemper for barna

Paal-André Grinderud reagerer sterkt mot regjeringens forslag om å utvide vinmonopolets åpningstider. I dag demonstrerte han og flere andre foran Stortinget.

Paal-André Grinderud

Paal-André Grinderud sammen med Stine Graff.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Forfatter og grunnlegger av Wanda-senteret, Pål Andre Grinderud, vokste opp med en mor som var alkoholiker.

Les: – Damen bak kjøttdisken ble min redning da mor sviktet

Derfor reagerer han sterkt på at regjeringen tidligere i år la fram et forslag om å utvide vinmonopolets åpningstider, slik at de holder åpent flere helligdager, deriblant på julaften.

I dag dro han inn til Oslo for å demonstrere foran Stortinget.

– Nå vil regjeringen tillate at vinmonopolet skal være åpent på julaften, og det syns jeg er skandaløst og det er sjikanøst overfor de barn og unge som har foreldre som drikker for mye. Det er den ene dagen, de fire timene på julaften jeg skal demonstrere mot.

– Jeg tenker at dette er en symboldag. Når vinmonopolet er stengt på julaften, så tenker kanskje de som drikke hvorfor det er det? Jo, fordi barn og unge opplever ganske tøffe ting hjemme.

Twitterstorm

Demonstrasjonen startet klokken 11, og Grinderud fortalte mange hadde meldt at de ville komme og støtte oppunder demonstrasjonen.

– Jeg med meg Stine Graff, min venn og støttespiller. I tillegg kommer en del fra Twitter og hjelpe meg, for dette har eksplodert på Twitter. I går haglet det inn meldinger på Twitter, det kom hundre meldinger på en halvtime, og det fortsatte bare å strømme inn.

Grinderud tror at til og med stortingspolitikere har begynt å snu.

– Jeg sendte en e-post til de og ba de om å svare. Nå har de begynt å svare fra forskjellige partier. Der står det «Vi støtter deg», «du er en kjernekar», «vi beundrer deg», «du får min stemme».

– Nå håper jeg bare at flere og flere stortingsrepresentanter våger å ikke høre på det partiet deres sier, men går på tvers og er litt uskikkelig.

Håpet på støtte av Wold

I morgentimene i dag var Grinderud i debatt med stortingsrepresentant fra Buskerud Frp, Morten Wold på Tv2. Etter debatten skal Wold, ifølge Grinderud, ha lovet at han skulle komme ut av Stortinget og møte Grinderud og resten av demonstrantene. Dette gleder Grinderud

– Da skal jeg ta meg til hjertet og takke, fordi jeg trenger stortingsrepresentantene, og barn og unge trenger dem.

Rakk ikke demonstrasjonen

I en e-post til NRK skriver Wold at han på grunn av flere møter dessverre ikke rakk ut før demonstrasjonen var over.

Morten Wold

Stortingsrepresentant for Buskerud Frp, Morten Wold.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Jeg synes Grinderuds historie er trist, og alle blir grepet av den. Jeg forstår hans behov for symbolikken i at Vinmonopolet er stengt julaften, men vi mener det ikke vil ha noen realpolitisk effekt på alkoholomsetningen. Tvert imot vil de da som er disponert for å drikke mye i julehøytiden, hamstre på forhånd. De som ønsker å drikke, får alltid tak i det de trenger.

– Vi ønsker å forenkle regelverket, slik at Vinmonopolet kan holde åpent jul-, nyttårs, påske og pinseaften. Vinmonopolet er et av de viktigste virkemidlene vi har i alkoholpolitikken, men legitimiteten til Vinmonopolet er knyttet til at det oppfattes som en moderne, serviceinnstilt kvalitetsleverandør.

Han sier at de ikke tar lett på rusproblematikken.

– Regjeringen tar rus og psykiatri på største alvor. Nettopp derfor øremerker vi penger til kommunene, for å sikre lavterskeltilbud som kan fange opp mennesker i faresonen.

– Ville vært takknemlig

– Jeg er voksen nå, og har et godt liv, men for meg så er barn og unge som strever nå mine brødre og søstre. Jeg ville vært veldig takknemlig hvis noen hadde stått opp for meg i en sånn situasjon, sier Grinderud.

– Du som selv har vokst opp med en mor som er alkoholiker, hva betyr det for deg hvis du blir hørt?

– Det ville vært så deilig. Jeg vet hva jeg snakker om og cirka halvparten av dem som opplever rus hjemme blir alkoholikere selv. De fire timene på julaften må være vel verdt å stenge vinmonopolet for, og ha dette som en symboldag.

– Nå ser jeg at det løsner, og det er ingenting som er mer gledelig enn det. Jeg har ikke tenkt til å gi meg, og jeg har god tid, sier Grinderud.