- Det er i ngen trussel for arbeidsplassene ved Saugbrugs om Svinesundstersklene ikke blir fjernet, sier informasjonssjef Erik Sandersen i Norske Skog Saugbrugs i Halden til NRK.
Et argument for å sprenge vekk de såkalte tersklene under vann ved Svinesund, har vært at rundt 1000 arbeidsplasser innen industrien i Halden kan stå i fare, dersom ikke fjorden gjøres dypere, og større skip kan gå til Halden.
LES OGSÅ:
Statsråder engasjerer seg
Både LO, NHO, stortingspolitikere og statsråder har engasjert seg i fjerningen av tersklene ved Svinesund, og har tatt opp saken med svenske myndigheter.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre er en av statsrådene, som ønsker seg en løsning for Ringdalsfjorden.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIXSist ut i rekken var utenriksminister Jonas Gahr Støre, som besøkte kabelfabrikken Nexans i Halden i februar i år.
Tidligere har fiskeriminister Helga Pedersen bekreftet at hun vil se på saken.
Norske og svenske myndigheter skal nå innlede seriøse samtaler for å få løst konflikten rundt Ringdalsfjorden.
Svenskene har sagt nei til å senke fjelltersklene i Ringdalsfjorden.
Svenskene frykter at gammelt bunnavfall fra blant annet celluloseproduksjonen Saugbrugs hadde inntil tidlig på 1990-tallet igjen skal komme i siget og ta seg ut langs den vestsvenske kysten.
- Fronter ikke saken
Norske Skog Saugbrugs eksporterer alt papir. Bedriften mener å ha den nødvendige transporten på land og til vanns. Rederiet Lys Line står for papirtransporten fra Halden (bildet).
Foto: Rainer Prang / NRKDe to store industribedriftene Saugbrugs og Nexans er nevnt som særskilt utsatt for tap av konkurransekraft og arbeidsplasser, av de som kjemper for å fjerne tersklene.
- Vi var med og diskuterte en sprengning av Svinesunds-tersklene før arbeidene med den nye Svinesundbrua ble iverksatt. Noen av tankene var da at man skulle øke dybden i Ringdalsfjorden, og det var satt av statlige midler , sier Erik Sandersen.
Men det ble aldri noe av saken, og Sandersen sier til NRK at dette ikke er et tema for bedriften lenger.
- Vi fronter ikke denne saken. Saugbrugs lever godt med dagens transportordning. Skulle det allikevel skje at fjorden blir gjort dypere, ser vi på det som en bonus. Da vil vi vurdere å bruke færre og større skip, sier han.
Les også: