Hopp til innhold

- Må lære oss nettvett

Teknologirådet mener nordmenn må lære seg hvordan man oppfører seg på nettet. De mener for mange må tåle sjikane og mobbing i digitale medier.

Tore Tennøe

Direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe mener nordmenn må lære seg hvordan man oppfører seg på internett.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, mener både barn og foreldre må lære seg hva som er godt nettvett og høflighet på nettet. For mange blir sjikanert og mobbet gjennom blogger og andre digitale medier.

Grov sjikane

Et av de groveste eksemplene på sjikane på internett fant sted i fjor høst.

Høsten 2010: En 10 år gammel jente lager en videoblogg. En helt vanlig blogg der hun forteller litt om sminketips, litt om klær hun hadde kjøpt seg og litt hverdagsbetrakninger.

Så begynte hun å motta sjikanerende meldinger. I samråd med foreldrene la hun ned bloggen, men den fortsatte å leve et liv, blant annet på youtube der sjikanen fortsatte.

Mange, deriblant russen, sjikanerte den lille jenta både gjennom facebook-sider, sanger, videoer og direkte til henne. Fortsatt lever videoene og facebooksidene om den lille jenta.

Mobbes og sjikaneres

Teknologirådet gjorde en undersøkelse i fjor vår. 2 av 10 jenter sa de hadde vært utsatt for digital mobbing. Halvparten kjente til digital mobbing i sin omgangskrets.

I går la Norges mest kjente blogger Voe ned bloggen sin. I følge henne selv var hun lei av all den negative tilbakemeldingen.

– Voe sa at de tror du må tåle alt fordi du har skrevet en blogg, forteller Tennøe.

Les: – Bør tåle negativ kritikk

Lett å sjikanere

I følge Tore Tennøe er det for lett å sjikanere på internett.

– Man sitter i større avstand til den man mobber, man ser ikke ansiktene deres. Man kjekker seg kanskje for gjengen sin, og så spres det veldig fort.

Han mener nettet skiller lite på personer når folk danner og uttrykker sine meninger om ting.

– Nettet er veldig flatt, det skiller ikke mellom statsministeren og en jente på ti år, viser det seg. Nettbruk på denne måten er ganske nytt, det er bare de siste 5-6 årene de store massene har vært på.

– Vi må rett og slett lære oss hvordan vi skal være på nettet.

Barnebloggere er fritt vilt

I et innlegg i dagens Aftenposten debatterer han unge bloggere under tittelen "Barnebloggere er fritt vilt", sammen med prosjektleder i Teknologirådet, Kari Laumann.

Formålet med innlegget er delt.

– Delvis går det til de som sjikanerer, og delvis til foreldre og til skolen som har digital kompetanse som ikke bare er teknologisk men også sosialkompetanse, sier Tennøe.

Han mener det må slåes hardere ned på sjikane og mobbing på internett.

– De groveste tilfellene tror jeg vi må se mer av i rettsvesenet, og sette noen merkesteiner. Gi tydelige signaler på at dette er for grovt, dette er en alvorlig krenkelse.

Men går det an å finne ut hvem som sender sjikanerende meldinger?

– Hvis politiet tar saken så kan man finne det ut. Men ofte er det anonymisert og det er jo litt av grunnen til at folk tør å slenge så mye dritt.

Ingen aldersgrense for blogging

Finnes det noen aldersgrenser for når det er ok for barn å begynne å blogge?

– Denne tiåringen la bare ut en positiv blogg, og fortalte ikke veldig personlige ting. Så hun er helt uskyldig i dette her.

– Vi har et samfunn nå hvor vi er den nasjonen i verden som bruker mest internett, og det gjelder også barna og det er trådløst overalt.
Vi skal heller se på de som sjikanerer og bygge litt nettvett, sier Tennøe.

Gjennom nettstedet dubestemmer.no prøver de å ta tilbake litt av kontrollen man mister når man sender ting ut på interenett.

– I det man trykker send på foreksempel et blogginlegg mister man litt av kontrollen over det. Hvem som helst kan gjengi det hvor som helst og når som helst, mener Tennøe.

Myndighetene må på banen

Nå ønsker han at myndighetene skal komme mer på banen når det gjelder å sikre barns sikkerhet på nettet.

– Vi ønsker at man skal ta tilbake litt av kontrollen og til det trenger vi myndighetenes hjelp.

– Jeg vil at justisministeren skal se på barns rettsikkerhet på nettet og vurdere å rettforfølge flere saker. Og kunnskapsministeren må kjøre hardt på digital kompetanse i skolen, sier Tennøe

Hjelp til nettkontroll

Dersom man skulle ha lagt ut noe man angrer på kan man gå inn på nettsteder som dubestemmer.no eller slettmeg.no .

Der man vil kunne få hjelp til å fjerne innlegg og lignende, og få informasjon om hva man bør tenke på som aktiv nettbruker uansett alder.