Hopp til innhold

- Ingen konkrete planer

De fire terrorsiktede nekter for å ha planlagt attentat i Oslo mot den amerikanske og israelske ambassaden og mot synagogen i Oslo.

John Christian Elden, Petar Sekulic og Johnny Veum
Foto: Morten Holm, Holm, Morten

Det opplyste forsvarerene deres da de fire i dag ble framstilt for vareteksfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud.

 

Politiet har spanet og avlyttet de fire i flere uker, og mener opptak, blant annet i bilen til den ene, er bevis på at de inngikk et forbund om attentatene.

- Satt i en bil

Morten Furuholmen er forsvarar til den ene siktede, en 26-årig med etnisk norsk bakgrunn. Han mener bevisene fra politet ikke er gode nok.

- Jeg synes bevismaterealet som er lagt fram, ikke på noen måte er tilstrekkelig for å legge til grunn at han har noen direkte befatning med dette, i allefall ikke et fyllbyrdelsesforsett, eller at han er del av et terrorforbund, sier Furuholmen

- Han har sittet i en bil, og vært delaktig i en samtale som var initiert av andre.

- Ikke del av miljøet

Furuholmen sier han vanskelig kan se for seg sin klient i den siktelsen som er fremsatt. Han hevder også at det er store forskjeller mellom bevisene politiet har mot de forskjellige siktede. 

- Denne pågripelsen var som et sjokk for ham. Han ble pågrepet på Bygdøy, og trodde dette dreide seg om et annet forhold.

- Jeg påpekte i retten at bevisene må holde vann hvis min klient skal varetektsfengsles. Det er åpenbart belastende å få en slik siktelse mot seg.

- Sterk mistanker

Furuholmen hevder hans klient har et vanntett alibi for natten skuddene mot ambassaden falt.

Politiadvokat Unni Fries mener politiet har gode grunn for å mistenke de fire. De er siktet for å ha inngått et terrorforbund, etter straffelovens paragraf 146a, tredje ledd.

- Det er skjellig grunn til å mistenke dem for å ha inngått et såkalt terrorforbund. Vi mener de har snakket sammen om å gjennomføre et attentat mot den amerikanske og israelske ambassaden, og mot synagogen i Oslo, sier Fries.

- Lovlige holdninger

Jon Christian Elden forsvarer den 29-årige norsk-pakistaneren som er den antatte hovedmannen.

- Vi har ingen problemer med å skjønne at politiet ønsket å holde ham under oppsikt. Men det er et stort skritt fra det å undersøke, til det å pågripe noen for private holdninger og meninger.

- For at min klient skal ha gjort noe straffbart, må han ha hatt forsett om å gjennomføre dette, det må påtalemyndigheten bevise, sier Elden.

Jonny Veum forsvarer en 28 år gammel norsk-tyrker, mens Petar Sekulic forsvarer en 28 år gammel norsk-pakistaner.

Begge nekter straffskyld og mener bevisene ikke holder.

Sikkerhetskontroll

Fengslingsmøtet i Oslo tingrett er så langt overraskende gått for åpne dører. På forhånd var det antatt at dørene ville bli lukket av hensyn til etterforskningen og av hensyn til rikets sikkerhet.

Alle tilhørerne måtte imidlertid gjennom sikkerhetskontroll, og det var mange politifolk i sivil blant tilhørere.

Etter en kort pause ble retten satt på nytt klokken 14 med det tredje av i alt fire fengslingsmøter.

Ifølge tingrettsdommer Tine Kari Nordengen vil kjennelsen komme samlet for de fire i morgen ettermiddag.