2000-tallet: Alt blir digitalt

Alle plattformer blir digitale og medietilbudene smelter sammen på 2000-tallet. Innholdet blir stående i fokus og hvor du henter det ned spiller mindre rolle.

Solveig Hareide - programleder i Newton

NRK går inn i det nye årtusen hvor en ny digital framtid venter. Solveig Hareide byr i Newton på populærvitenskap for unge tv-seere.

Foto: Nadia Frantsen / NRK

De tradisjonelle radio- og tv-sendingene er fortsatt ryggraden i NRKs tilbud. NRK er stadig et førstevalg for både norske radiolyttere og tv-seere, men konkurrentene puster NRK tungt i nakken. NRKs store konkurransefortrinn er stadig å være et tilbud som lages fra hele landet og som hele landet kan ta del i.

På radioen får vi en rekke nye digitale kanaler samtidig som P1, P2 og P3 beholdes som basiskanaler. NRKs fjernsynstilbud blir etter modell av trekanalradioen også et tilbud over tre kanaler.

Nettet blir en stadig viktigere plattform også for NRK. Både med et eksklusivt nettilbud og muligheten både til å se eller høre igjen programmene i nettradio eller nett-tv.

Se og høre når du selv vil

Mobiltelefon, nedlasting av programmer som datafiler og andre nye plattformer gir enda flere muligheter til å nyttiggjøre seg NRKs tilbud. Når Radioteatret gir publikum til å laste ned ni Ibsen-skuespill er responsen enorm.

De tradisjonelle skillene mellom radio, tv og avis forsvinner med de nye plattformene. Vi får mediehus som leverer på en rekke plattformer. For NRK og alle andre en stor omveltning.

Samtidig fortsetter svært mange å se og høre på de tradisjonelle kanalene hvor de får presentert et skreddersydd tilbud. NRK P1 er stadig Norges klart største radiokanal og blant tv-kanalene er NRK1 storebror og et førstevalg med et bredt sammensatt programtilbud.

Digital overgang

Med distribusjonen av radio- og tv-signaler skjer det mye. De analoge radio- og tv-signalene erstattes av digitale sendinger. Overgangen til en digital hverdag betyr store organisasjonsmessige endringer innad i NRK og helt nye muligheter for publikum å nyttiggjøre seg NRKs stoff.

Podkast Norge Rundt

Digital teknikk gir nye muligheter. Norge rundt kan du ikke bare se på NRK1 som du alltid har gjort på tv-en fra godstolen på fredagskvelden, men også laste ned som ei datafil og ta med deg og se når og hvor du selv måtte ønske det.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK