NRK Meny
Normal

FM-slukking i 2017

Regjeringen kunngjorde i dag at de riksdekkende FM-nettene skal slukkes i 2017.
– En viktig beslutning for alle som er glad i radio, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Vi går fra FM til DAB
Foto: Henrik Gantzel / Colourbox

Norge er med dagens avgjørelse det første landet i verden som setter et endelig tidspunkt for FM-slukking.

- Myndighetenes vedtak gjør at vi nå kan konsentrere ressursene våre enda mer rundt det som er viktigst, nemlig å lage godt og variert radioinnhold til lytterne, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

DAB-nettet er på plass
Et riksdekkende DAB-nett er allerede på plass, i god tid før det gamle FM-nettet avvikles. DAB gir i dag 14 riksdekkende NRK-kanaler, i tillegg til en rekke kommersielle kanaler.

- Dette sikrer at alle lyttere i hele landet får et like godt radiotilbud fra NRK. Det er et godt demokratisk prinsipp. Kampen om folks tid har aldri vært tøffere, men radiolyttingen i Norge øker. Det viser at folk har blitt enda mer glade i radio når de har fått flere kanaler å velge mellom, sier radiosjef i NRK, Marius Lillelien.

- Innovasjon og utvikling
- Digitaliseringen av radioen åpner for et langt større mangfold av radiokanaler som vil komme lyttere i hele landet til gode. For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Dessuten åpner digitaliseringen for økt konkurranse, og økte muligheter for innovasjon og utvikling, sier kulturminister Thorhild Widvey, i en pressemelding fra regjeringen.

NRK, P4-gruppen og SBS Radio vil slukke alle sine FM-sendinger samtidig i to av seks regioner. I fire regioner vil NRK slukke FM-sendingene før de kommersielle kanalene.

Med NRKs lisensfinansiering har vi forståelse for at vi må ta et ansvar også for at de kommersielle skal få en så god overgang som mulig uten å tape lytterposisjoner eller reklameinntekter, forklarer Thor Gjermund Eriksen.

Slukkingen begynner i nord
Slukkingen begynner i Nordland fylke 11. januar 2017 og avsluttes med Troms og Finnmark 13. desember 2017.

56 prosent av radiolytterne i Norge bruker digital radio hver dag og 55 prosent av husstandene har minst en DAB-radio, ifølge Digitalradioundersøkelsen fra TNS Gallup, som fortløpende måler nordmenns digitale radiovaner.