– Skal gjøre svensk snus rekorddyr

Den svenske regjeringen arbeider med et forslag som skal gjøre en boks svensk snus dyrere enn noensinne, melder Aftonbladet.

Jente som snuser

Mange nordmenn reiser til Sverige for å sikre seg billigere snus. Harryhandlere må belage seg på å betale noe mer for å få nikotin under leppa, ifølge Aftonbladet.

Foto: Tora Krogh / NRK

Anders Borg

Finansminister Anders Borg la i februar frem en større pakke som skulle få økonomien i landet på rett kjøl. Aftonbladet erfarer at Borg øker avgiftene på snus mer enn det som lå i forslaget.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / NTB scanpix

Den svenske avisa erfarer at den regjeringen i Sverige innen kort tid skal presentere et forslag som er dårlig nytt for norske harryhandlere.

Regjeringens forslag innebærer at en boks løssnus blir seks kroner dyrere.
En boks porsjonssnus vil ifølge Aftonbladet bli fire kroner dyrere, og dermed koste rundt 60 svenske kroner.

Finansminister Anders Borg (Moderaterna) sa i februar at den svenske regjeringen vil høyne tobakksskatten. Økningen var en del av en rekke skatteskjerpelser, som ifølge Borg skulle sørge for at Sverige «ikke ender med buksene nede».

Borg sa da at snusskatten skulle høynes med to prosent, og at sigarettskatten skulle opp med tre prosent. Dette ville ifølge regjeringens beregninger innebære en prisøkning på én krone for en pakke sigaretter, og to kroner for en boks snus.

Blir dyrere enn røyk

Ifølge avisa vil det endelige forslaget til å innebære en langt høyere prisøkning. Dette fordi avgiftene på snus skal opp fra dagens 385 svenske kroner per kilo, til 471 kroner per kilo.

I tillegg kommer moms, og det faktum at butikkene vil øke prisene for at gevinstmarginene ikke skal bli mindre. Dette vil ifølge Aftonbladets beregninger føre til at en boks porsjonssnus, som veier 24 gram, kommer til å koste 50 kroner. Prisen på en boks løssnøs, som veier 42 gram, kommer til å bli 60 kroner.

Det nye forslaget innebærer også at en boks snus for første gang blir dyrere enn en pakke sigaretter. Avgiftene for sigaretter skal opp med rundt tre prosent, noe som gjør hver pakke rundt to kroner dyrere. Avisa skriver at en pakke sigaretter i dag koster 56 kroner i Sverige.

Storsnuser: – Bare tull

En million svensker snuser hver dag, en fjerdedel av disse snuser løssnøs. Aftonbladet har snakket med en 58 år gammel snusbruker, Mats Sacher, som har snust siden han var 14. Sacher sier til avis at det går med tre bokser løssnøs om dagen.

Sacher er mildt sagt forbannet over det nye forslaget, og påpeker at han allerede bruker flere tusen kroner i måneden på snus. Sacher har tidligere anmeldt den svenske staten til Diskrimineringsombudet, på grunn av det han mente var for høye avgifter på snus.

Anmeldelsen ble henlagt.

Sacher sendte i fjor et protestbrev til regjeringen.

– De svarte at de ville at mennesker skulle snuse mindre. Det er bare tull. Det handler bare om å få inn penger, fordi flere snuser og færre røyker, sier Sacher.

I Norge foreslo regjeringen i statsbudsjettet å øke avgiftene på snus og skrå med 2,1 prosent i 2014. Her til lands koster en boks porsjonssnus mellom 70 og 85 norske kroner. Dette tilsvarer mellom 75 og 90 svenske kroner, med dagens kurs.