Dyrere svensk alkohol og tobakk

Svenskene hever en rekke avgifter, men neppe nok til å glede norske kjøpmenn langs grensa. Avgiftene på øl og vin øker med fem prosent, mens avgiften på røyk og snus går opp med tre prosent.

Alkohol og tobakk

En boks snus blir to kroner dyrere og en pakke sigaretter går opp én krone. Sammen med heving av alkoholutgiftene, høyere årsavgift på bil og lavere studiestipend, skal dette bidra til å holde svenskene unna et økonomisk uføre.

Foto: Scanpix/NRK

Anders Borg

Finansminister Anders Borg vil gjøre det mindre attraktivt å spare til privat pensjon.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / NTB scanpix

I alt skal Sverige spare 9 milliarder for å få den økonomiske skuta på rett kjøl og unngå en ny finanskrise. Finansminister Anders Borg la torsdag fram en lang rekke skatteskjerpelser og innsparingsforslag. Allerede i går begynte ryktene om de svenske skatteskjerpelsene å gå.

– Vi bør spare nå, så vi ikke ender med buksene nede neste gang, sier Borg ifølge Sveriges Television.

Kutter fradrag for pensjonssparing

På vegne av regjeringen la Borg fram innsparingsforslag på nesten 9 milliarder svenske kroner (som tilsvarer 8,45 milliarder norske kroner) for perioden 2015–2018.

Blant forslagene er lavere skattefradrag for privat pensjonssparing i 2015 og fullstendig fjerning av fradragsmuligheten fra 2016. Fjerning av fradraget betyr at statens inntekter vil øke med anslagsvis 4,6 milliarder kroner.

Kutter studiestipend, øker lån

Regjeringen vil også senke statens bidrag til studiefinansieringen. Stipendet til hver student kuttes med 300 kroner i måneden. Samtidig får studentene 1000 kroner mer i månedlig lån. Dette vil spare staten for 800 millioner i året.

Samtidig øker fribeløpet som alle kan tjene før de må betale skatt til 170 000 kroner.

– Dette vil gi studentene gode muligheter til å håndtere økonomien sin, sier Borg.

Hever alkoholskatten

Borg foreslår å heve bilavgiftene, noe som skal gi staten 1-1,5 milliarder kroner ekstra i årlige inntekter. I snitt vil årsavgiften øke med 200 kroner for bensinbil og 500 for dieselbil.

Et forslag om å øke CO2-avgiften på biler med høye utslipp, ble avvist av Borg i helgen.

Avgiftene på tobakk og alkohol øker også, med henholdsvis 3 og 5 prosent. En pakke sigaretter blir én kroner dyrere, mens en boks snus blir to kroner dyrere. En flaske vin som i dag koster 59 kroner, kommer til å koste 60 etter avgiftshevingen, ifølge SVT. nbsp;

Samlet skal skatteøkningen på tobakk og alkohol bringe en milliard kroner mer i statskassa årlig.

Den økonomiske utviklingen i 2013 har vært svakere enn regjeringen håpet. Først i 2018 regner Borg med at de når målet om et overskudd i økonomien på én prosent av brutto nasjonalproduktet. I 2014 ventes det at underskuddet i statsfinansene vil ende på 1,9 prosent av BNP.

Ifølge DN.se tilsier regjeringens prognose en vekst i økonomien på 2,5 prosent i år, 3,5 prosent neste år, og 3,7 prosent i 2016. Arbeidsledigheten ventes å synke fra det nåværende nivået på 7,7 proent, og gradvis ned til 5,9 i 2018.

Borg varslet samtidig effektivisering i statlige virksomheter og stramme tøyler.

Heretter skal alle reformer være finansiert innenfor budsjettet, fastslo Borg.

Mange ser dette kravet som et forsøk på å begrense sosialdemokratenes handlingsrom i forkant av høstens riksdagsvalg den 14. september i år.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt